Київ

У студії Yakusha Design розповіли деталі відновлення зруйнованого музею Примаченко на Київщині

999 0
Музей проєктуватимуть з використанням народних мотивів.

Зруйнований будинок-музей Марії Примаченко в селі Болотня на Київщині, де жила художниця, матиме назву «Шлях Марії» та виглядатиме як архітектурний комплекс, який включатиме музей та артрезиденцію. Про це розповіла засновниця студії Yakusha Design Вікторія Якуша.

Відновлений музей буде сформований із 15 конусоподібних куполів, які покриють текстурованою білою глиною, яка нагадуватиме народну мазанку. Споруда має вийти «хвилястою», щоб нагадувати гриву тварини – поширений мотив у творчості Примаченко. Деякі зали в музеї розміщуватимуть двосторонні картини художниці. Відвідувачі також зможуть дивитися проєкція фото на круглих стінах.

Крім того, спроєктують оранжерею – павільйон, де зібрали екзотичні рослини, які мають нагадувати ті, які художниця зображувала на своїх роботах.

Резиденція матиме назву «Дім митців». Це місце, де діти й дорослі будуть збиратися для того, щоб дослідити роботи Примаченко. Також передбачили житловий простір для гостей, «які хочуть затриматиматися в світі Марії трохи довше».

Нагадаємо, до кінця літа у Національному музеї українського народно-декоративного мистецтва, що розташований на території Києво-Печерської Лаври, триватиме виставка картин Примаченко.

Довідка. Марія Примаченко (1909-1997) – яскрава представниця «наївного» мистецтва, народна художниця України, лауреатка Національної шевченківської премії.

У творчості Марії Примаченко органічно поєдналися витоки українського живописного та поетичного фольклору. Художниця, спираючись на неперервність традицій і досвід кількох поколінь народних митців, виробила свій мистецький стиль, у межах якого – нескінченні варіанти декоративних, орнаментальних і жанрових композицій. В основі творчого методу мисткині превалюють дитяча безпосередність і простота відображення, дивна фантазія і незглибима народна мудрість.

Завдяки своєму таланту і копіткій щоденній праці Марія Примаченко досягла світового визнання та посіла одне з найпочесніших місць серед визначних майстрів «наївного» малярства поряд із Анрі Руссо, Ніко Піросмані, Іваном Генераличем, Никифором Дровняком.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!