У центрі Львова на "сліпих" вікнах з'явилися ремісники

4570 0
Десять закритих вікон на старовинних будинках Львова, що на площі Коліївщини, розмалювали 12 провідних художників України.

На сліпих вікнах трьох будинків тут намалювали львівських ремісників 17-18 століття - пекарів, ковалів, кравців бондарів, купців, художників, пивоварів, мечників, сідлярів, музикантів, повідомляє Gazeta.ua.

Історію ремісничого Львова на вікнах зобразили Володимир Костирко, Євген Равський, Ольга Кравченко - зі Львова, Олег та Марина Татарінові - з Києва, Богдан та Юлія Порліщуки - з Миколаєва, Аліна Гордієнко - з Одеси, Олександр Антонюк - з Хмельницька, Олександр Король - з Харкова, Надія Кріворотова - з Олександрії Кіровоградської області, Юрій Павлик - з Мукачево. Відтепер ці вікна вважатимуться ще одною пам'яткою мистецтва стародавньої частини Львова.

"Перші цехи на українських землях виникли саме у Львові в 14 столітті, а вже потім з'явилися у Луцьку, Ковелі, Кам'янці, Холмі, Володимирі, Києві, - розповідає львівський історик та екскурсовод Ігор Лильо. - У Львові були цехи 50 професій. Кожен мав свою вежу. Саме завдяки цим вежам місто мало добру оборону. Найважча була професія годинникаря. Годинник був предметом розкоші. Щоб набратися практики, майстер сім років їздив Європою. Там було більше людей, які мали годинники різних марок. Зникли цехи у 19 столітті."

Фото: Ольга Швед

Площа Коліївщини - це був колись єврейський квартал. І на близько 400 метрах бічних вулиць налічувалося 458 місць, де виробляли, або продавали пиво. Зараз це найменша площа в Україні. Сліпі вікна з'явилися у будинках з різних причин - переплановували приміщення зсередини, укріпляли, утеплювали. Однак ззовні, щоб не порушувати гармонії в архітектурі, від них залишали рами. Таких вікон у центрі досить багато. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!