У центрі Львова відреставрують фігури зі скульптурної групи «Хрещення»

1434 0
Скульптури перебувають у поганому стані і підлягають реставрації.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

У Львові, з будинку-пам’ятки архітектури, що на пл. Ринок, 23, відреставрують третю фігуру зі скульптурної групи «Хрещення Ісуса Христа Іваном Предтечею». Зараз її демонтували, повідомляє ЛМР.

За словами начальниці управління охорони історичного середовища ЛМР Лілії Онищенко, скульптуру, як і дві попередні, з фасаду колишньої кам’яниці Шольц-Вольфовичів забрали для планової реставрації.

Читайте також: У Львові на площі Ринок почали демонтовувати скульптуру «Хрещення» кінця ХVII століття

«Скульптури перебувають у поганому стані і підлягають реставрації. Першу фігуру демонтували ще до війни, другу – вже в час війни і третю – вчора», – каже Лілія Онищенко.

Роботи виконають українські та польські реставратори, а фінансуватиме їх фонд Дідушицьких.

Довідково

Будинок на пл. Ринок, 23 (охор. №326/21) – це колишня Шольцвольфовичівська кам'яниця, яка збудована у ХVІ ст., була перебудована у 1630 р. у стилі пізнього ренесансу з яскраво вираженими фламандськими впливами.

Будинок належав родині львівських патриціїв Шольц-Вольфовичів. Засновниками цього роду був відомий львівський купець Вольф Шольц і його брати Якуб та Йоган.

Історик Діонісій Зубрицький згадує у своїй хроніці під 1607 р. про те, що райця Йоган Шольц-Вольфович «зобов'язав та записав кожного власника свого дому в місті, який тепер має №47, щороку на різдво давати обід для убогих у шпиталі св. Духа і св. Станіслава».

 На пл. Ринок Шольцам належало декілька кам'яниць. Її наріжник, звернений до вул. Галицької на рівні третього поверху у кутовій ніші прикрашений скульптурною композицією «Хрещення Ісуса Христа Іваном Предтечею». Тривіконним фасадом будинок виходив на пл. Ринок, від колишньої пл. Капітульної (тепер пл. Катедральна) фасад займав 2/3 кварталу.

Будинок, зведений на західному боці пл. Ринок, наріжний. Побудований з каменю та цегли (фундаменти з кам'яних блоків), тинькований, чотириповерховий, в плані має характерний для ринкових кам'яниць витягнутий у глибину ділянки прямокутник з вузьким головним тривіконним фасадом від пл. Ринок і довгим від пл. Катедральної.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!