У Вірменському соборі у Львові реставрують фрески. Фото

5595 0
У наступні роки хочуть відреставрувати підлогу та дерев’яну стелю.
фото марії стахів

фото марії стахів

У Львові завершують 11 етап реставраційних робіт у Вірменському соборі. Як повідомила у коментарі Tvoemisto.tv керівниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко, роботи тут почали ще у 2007 році.

«Роботи виконують поступово. Цього року реставрували фрески Яна Генріка Розена у вівтарній частині та центральній наві. Фінансує це Міністерство культури Польщі. На об’єкті працюють спільно українські та польські реставратори. З нашої сторони – це Інна Сорохтей та Руслана Герман. Керує реставрацією Павел Баранецький із Варшавського університету», – розповіла Лілія Онищенко.

Читайте також: На Вірменській відреставрували скульптури XVII століття. Фото

За її словами, у жовтні відбудеться спільна зустріч із польськими колегами, де визначать наступний етап та об’єм робіт.

«Здебільшого по фресках все завершено, але ми плануємо зробити цього року ще підлогу до церкви від вулиці Краківської. У наступні роки можливо проведемо реставрацію дерев’яної стелі», – зазначила очільниця управління охорони історичного середовища.

Читайте також: Що має побачити кожен львів’янин: Вірменський квартал

Нагадаємо, минулого року урочисто відкрили подвір’я Вірменського Собору, де завершився капітальний ремонт, який розпочався ще у 2015-му році.

Довідка

Вірменський катедральний собор Успіння Пресвятої Богородиці – єдиний храм Вірменської апостольської церкви в Західній Україні. Храм збудували у другій половині XIV століття (1363—1370 роки) майстром Доре, і була громадським і релігійним центром вірмен у Львові. 

Навколо церкви склався ансамбль споруд – дзвіниця (1571 рік), палац архієпископа (XVIII століття), вірменський банк (XVII століття), монастир бенедиктинок (1682), пам’ятна колона з постаттю святого Христофора та дерев’яний вівтар з композицією «Голгофа» (XVIII століття), огорожі з брамами (XVII—XIX століття).

Після пожежі 1712 року інтер’єр набуває барокового характеру. Під час реставрації 1908—1927 років, замість розібраних житлових будинків з боку вул. Краківської розпочато будівництво західної вхідної частини, а стіни апсид декоровано стилізованими елементами, запозиченої з давньовірменської архітектури.

В радянський час Вірменський собор був закритий. Спочатку тут знаходилося фондосховище Львівської картинної галереї, а з 1953 року — музею імені Леніна. В січні 2000 року церкву повернули вірменській громаді.

Фото Лілії Онищенко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!