Що має побачити кожен львів’янин: Вірменський квартал

11750 0
Tvoemisto.tv продовжує публікувати цікаві факти про визначні місця Львова. Сьогодні пропонуємо вам 7 фактів про один із унікальних осередків національного життя у Львові – Вірменський квартал.

1. Вірменська громада – одна з найстаріших громад Львова, котра віками створювала у місті середовище з унікальною архітектурою й неповторним духом найдревнішої східної християнської культури. Львівські вірмени намагалися відтворити на чужині куточок власної батьківщини у поєднанні з європейською архітектурною традицією. Тогочасні вірменські архітектори звели тут цікаві зразки ренесансу, рококо, ампіру, класицизму. Забудова Вірменського кварталу була своєрідною, із урахуванням тогочасних тенденцій. Чимало будинків до другої половини XVIII століття мали широкі в’їздові брами, у деяких вони збереглися й до сьогодні.

Читайте також: Що має побачити кожен львів’янин. Церква святого Миколая

2. Кожна національна громада у давньому Львові займала свою окрему територію. Вірмени селилися за мурами міста у північній частині, неподалік центральної Ринкової площі. Світським життям громади керував війт і рада старійшин. Спільнота користувалася своїм звичаєвим законодавством, мала власну школу, лікарню, бібліотеку, театр, а в 1616 році заснували навіть першу вірменську друкарню.

3. Вірмени, вигнані з батьківщини монголо-татарською навалою середини XIII століття та позбавлені державності, знайшли гостинний прихисток на галицькій землі. Вони принесли до нашого міста ремісничу вправність ювелірів, шкіряників і гаптувальників. Однак якщо у середині XVII століття у Львові мешкало понад дві тисячі вірмен, то на початку XX століття їх тут уже практично не було, залишилися хіба поляки з полонізованими вірменськими прізвищами. Нині вірменська громада Львова – це вихідці з різних куточків колишньої радянської імперії.

Читайте також: Що має побачити кожен львів’янин. Палац Потоцьких

4. Комплекс Вірменського собору – це один із найдавніших і найцікавіших ансамблів архітектурної спадщини Львова. Упродовж тривалого періоду він був осередком усього громадського життя вірменської спільноти міста. За старою легендою, на місці Вірменської церкви колись був сад, у якому росли завезені з Вірменії дерева й кущі. Одне з дерев давало такі плоди, у поперечному розрізі яких можна було побачити хрест. То була айва. На цьому місці й вирішили збудувати храм.

Читайте також: Що має побачити кожен львів’янин. Будинок вчених

5. Фрагмент будинку «Пір року» (на вулиці Вірменській,  25) – один  з найстаріших житлових будинків, зведених у кварталі. Він належав вірменському художникові Христофору Захновичу, а  у другій половині XVIII століття був перебудований. На його фасаді можна оглянути гарне кам’яне обрамлення вікон із різьбленим рослинним орнаментом. На таємниче середньовічне подвір’я цього будинку можна пройти під хрестовидними склепіннями із зображенням кам’яних лілій, які збереглися у первісному вигляді з древніх часів.

Читайте також: Що має побачити кожен львів’янин. Фортифікація Цитадель

6. Вірменська — офіційна назва вулиці від 1871 року. До складу вулиці увійшли кілька дрібних, що виникли не в один час і мали різні назви. Незрівнянне враження створює південний дворик, розташований між вулицею і собором: аркада з колонадою XV століття видає європейські архітектурні традиції. Тут збереглися рештки старовинного вірменського цвинтаря  – це надгробні плити, найстарішим з яких 600 років, перенесені сюди з кладовищ інших вірменських храмів і монастирів, яких вже кілька століть не існує. Кладовище зовсім нетипове: подвір’я храму рівно вимощене плитами, або ж вони вмонтовані у стіни.

Читайте також: Що має побачити кожен львів’янин. Дахи Львова з храму Ольги та Єлизавети

7. У січні 2001 року відбулася перша у посттоталітарні часи літургія у капличці церкви на подвір’ї. У Львівському вірменському катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці 25 червня 2001 року молився Папа Римський Іван Павло II. Через кілька років вхід до будівлі відкрили із вулиці Краківської. Тоді ж верховний патріарх вірмен освятив приміщення церкви та подвір’я.


За джерелами: Вікіпедія, Lviv.Travel, www.lvivbeermuseum.com

Підготувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!