Київ

У застосунку «Київ Цифровий» з'явився віртуальний проїзний, але є чимало «але»

5033 0
Розробники зробили транспортну карту платною.
Фото: КМДА

Фото: КМДА

У новому оновленні міського застосунку «Київ Цифровий» з'явилась віртуальна транспортна карта, яка має стати альтернативою пластиковій. На це звернув увагу містянин Дмитро Пилипенко.

Попри очікування пасажирської спільноти, віртуальну картку зробили платною – вона коштує 40 гривень, у той час, як за виготовлення пластикової потрібно сплачувати 50 гривень.

«Чому за 16 цифр банківської картки в Google Pay банк не бере з мене кошти, а КП [комунальне підприємство – прим.], що існує на кошти киян, вирішило додатково [заробити] на цифрових картках», – пише Пилипенко.

Представники платформи «Київ Цифровий» у коментарях до допису Пилипенка відзначають, що вартість цифрової картки визначають кілька факторів, серед яких «підтримка програмного забезпечення, збереження та захист даних, а також резервний та обмінний фонди для карт».

Як це працюватиме?

  • Транспортна картка буде прив'язана до банківської картки, яка вибрана для оплати на пристрої, та діятиме лише через Google Pay. Після купівлі картки потрібно придбати сам проїзний, який потім потрібно прикладати до турнікетів або валідаторів;

  • віртуальна транспортна карта діє в тролейбусах, автобусах, трамваях та на фунікулері;

  • цей спосіб не працюватиме в метро, кошти будуть списуватися напряму з банківської карти, або треба перетворити поїздку на QR-код для подальшої валідації на турнікеті підземки;

  • не діє в електричці та в маршрутках;

  • у випадку відсутності на пристрої NFC – для валідації поїздки треба перетворювати на QR-коди;

  • якщо на цифровій карті немає поїздок 8 грн спишуться з банківської карти;

  • у випадку сплати за проїзд пластиковою банківською картою – цифрова картка не діятиме;

  • фунціоналу перенесення поїздок із пластикової транспортної картки на цифрову транспортну картку немає.

 
 
 

Зазначимо, віртуальні транспортні картки мали з’явитися в застосунку «Київ Цифровий» ще на початку 2022 року. Тендер на розроблення карток зареєстрували на початку травня 2023-го. Передбачалося, що віртуальні проїзні з'являться в застосунку до кінця 2024 року. Відмову від пластикових носіїв мотивують, зокрема, потребою зменшити негативний вплив на навколишнє середовище.

Наприкінці лютого 2023 року в застосунок додали можливість перетворити поїздки з транспортної картки на QR-квитки.

Додамо, міському застосунку з’явилася офлайн-мапа укриттів. Також в оновленій версії додали можливість повідомити про зачинене або недоступне укриття.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!