УГКЦ має намір розпочати беатифікацію патріарха Любомира Гузара

6311 0
Людей просять свідчити про вислухані молитви.
Фото: УГКЦ

Фото: УГКЦ

Українська греко-католицька церква хоче розпочати беатифікаційний процес патріарха Любомира Гузара. А відтак просить вірян повідомляти про вислухані за його заступництвом молитви. Про це сказав Блаженніший Святослав, інформує пресслужба УГКЦ.

«Блаженніший Святослав розповів, що УГКЦ заснувала Фундацію блаженнішого Любомира. І нагадав, що у крипті Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві, біля гробу блаженнішого Любомира, є книга, у яку люди записують свої молитви, прохання до нього, чи навіть подяку за допомогу, за вислухані молитви. Історія цієї книги розпочалася ще під час похоронних богослужінь, коли люди годинами стояли в черзі до домовини, щоб попрощатися», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: 5 тез Блаженішого Любомира Гузара про жінку в Україні та її особливу місію

За словами Блаженнішого Святослава, такі свідчення про особу є ознаками її святості. Тож, згідно з церковними законами, коли минає 5 років після відходу до вічності праведника, а почитання його особи не пропадає, тоді є підстава офіційно відкрити процес беатифікації.

«І ми маємо намір це зробити», - зазначив він.

Нагадаємо, що Синод УГКЦ оголосив 2023 рік роком Любомира Гузара. 

Для довідки

Любомир Гузар народився 26 лютого 1933 року у Львові. Тут закінчив народну школу та перший клас гімназії. У 1944 році сім’я змушена була покинути Україну, а в 1949-ому переїхала до США.

Майбутній очільник УГКЦ вивчав філософію в Колегії Святого Василія, де у 1954 році здобув ступінь бакалавра. Богословські студії відбув у Вашингтонському католицькому університеті.

У 1993 році повернувся в Україну, і через три роки його призначили єпископом-помічником глави Української греко-католицької церкви. Офіційним керівником УГКЦ Любомир Гузар був десять років. Відтак через поважний вік і стан здоров’я звернувся до папи Бенедикта XVI про зречення й отримав згоду 10 лютого 2011 року.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!