Україна через три роки запустить систему трансплантації

1833 0
В рік в Україні зможуть робити близько 5 тис. операцій.
Фото: Mehrnews.com

Фото: Mehrnews.com

Україна через три роки зможе запустити власну повноцінну систему трансплантації органів. Це потрібно, щоб українці могли отримати такі медичні послуги, не виїжджаючи з країни, заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Читайте також: Друге життя. Як у Львові стати в чергу на трансплантацію і коли запрацює база донорів

За його словами, через три роки Україна зможе домогтися так званої трансплантаційної незалежності і громадяни, які потребують пересадки органів, зможуть отримати таку операцію, не виїжджаючи з країни.

Максим Степанов додав, що на цьому тижні Кабмін прийняв постанову про Єдину державну інформаційну систему трансплантації органів і тканин. Також за ініціативою МОЗ, уряд розширив перелік закладів охорони здоров’я, що долучаються до Пілотного проєкту трансплантації, до 38. До проєкту приєдналася і одна приватна лікарня: це свідчення того, що відповідні тарифи на трансплантацію, розраховані МОЗ, повністю реальні.

Читайте також: Хто та де може претендувати на безкоштовну трансплантацію у Львові

«Мета постанови – забезпечити запуск з 1 січня 2021 р. цієї системи, яка повинна забезпечити зіставлення пари донор-реципієнт. Без цієї системи не зможе повноцінно функціонувати система трансплантації», – каже міністр.

Крім того, цього тижня прийняли рішення про створення Українського центру, який займатиметься всіма питаннями трансплантації. Максим Степанов вважає, що в Україні зможуть робити близько 5 тис. операцій в рік. У цьому році їх зробили більше сотні.

Нагадаємо, у Львівській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги першу трансплантацію провели у березні цього року. Це була родинна трансплантація нирки. Після цього в лікарні провели ще кілька персадок серця. З останніх – орган отримав 30-річний чоловік з Мукачева. Його власне серце після пневмонії було у критичному стані. За останній рік воно зупинялося шість разів. У наступному році в лікарні планують робити трансплантації печінки і легень.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!