Індекс сприйняття корупції. Україна показала один із кращих результатів за рік

538 0
Україна отримала 36 балів зі 100, показавши одну з найкращих динамік росту у світі.
Фото умовне

Фото умовне

Україна додала три бали в Індексі сприйняття корупції, таким чином держава показала один із найкращих результатів в світі. Про це повідомило видання «УП». 

Згідно з дослідженням глобального руху Transparency International, Україна отримала 36 балів за 100, посівши 104 місце з 180 у світі. Відтак, це один з найкращих результатів росту у світі, а також стала однією з 17 країн в цьогорічному СРІ (Індекс сприйняття корупції), що продемонстрували свій найкращий показник за увесь час, піднявшись на 11 балів з часів Революції Гідності. 

Також додамо, що є і результати інших країн-кандидаток до ЄС: 

  • Грузія втратила 3 бали (53 бали, 49 місце), 

  • Чорногорія додала 1 бал (46 балів, 63 місце), 

  • Молдова додала 3 бали (42 бали, 76 місце), 

  • Північна Македонія додала 2 бали (42 бали, 76 місце), 

  • Албанія додала 1 бал (37 балів, 98 місце), 

  • показники Сербії за рік не змінилися (36 балів, 104 місце), 

  • Боснія і Герцеговина додала 1 бал (35 балів, 108 місце), 

  • Туреччина втратила 2 бали (34 бали, 115 місце).

Такі ж результати як і Україна мають Алжир, Бразилія та Сербія. На бал більше отримали Албанія, Аргентина, Білорусь, Гамбія, Ефіопія та Замбія. 

В той же час росія втратила 2 бали, посівши 141 місце у CPI.

Що вплинуло на підняття України в рейтингу:

  • Завершилися конкурси з обрання керівників НАБУ та АРМА. Триває конкурс з відбору Голови НАЗК.

  • Оновлені Вища рада правосуддя та Вища кваліфікаційна комісія суддів, запущено процес відбору нових п’яти суддів Конституційного суду України.

  • Відкрито більшу частину даних, які мають бути публічними за законодавством.

  • Публічні закупівлі здебільшого проводять у Prozorro. Проте ефективний контроль за ними все ще залишається головною ціллю.

Читайте також: Львівський волонтер судитиметься з Солонківською сільрадою через запит про військову допомогу 

Довідка: 

Індекс сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index, CPI – найвідоміший показник рівня сприйняття корупції у тій чи іншій країні світу. Його розраховує Transparency International на основі досліджень авторитетних міжнародних установ і дослідницьких центрів. Ключовим показником Індексу є кількість балів, а не місце в рейтингу. Мінімальна оцінка (0 балів) означає, що корупція фактично підміняє собою державу, максимальна (100 балів) свідчить про те, що корупція майже відсутня в житті суспільства.

Нагадаємо, що правоохоронці викрили підприємство «Львівський арсенал» на розкраданні 1,5 млрд бюджетних коштів за участі Міноборони на закупівлі артилерійських снарядів.

Володимир Федорович
___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!