Україна може повернути Крим упродовж року, – американський генерал

2033 0
Росія все ще контролює 20% території України, а її здатність проводити подальші наступальні операції практично вичерпана.

Колишній командувач армії США у Європі, генерал Бен Ходжес вважає, що Україна може повернути усі свої території, в тому числі Крим, упродовж 2023 року. Про це він сказав у коментарі «Newsweek» під час Тбіліської міжнародної конференції Інституту Маккейна, повідомляє «УП».

«Українці врятували свою країну… Вони встановили умови, за яких вони можуть відновити повний суверенітет, включно з Кримом, я думаю, протягом наступного року», – зазначив Ходжес.

Читайте також: Окупанти втікають на вкрадених велосипедах через контрнаступ ЗСУ, – розвідка

З його слів, через пів року після повномасштабного російського вторгнення «передбачувана друга найкраща армія світу тепер є другою найкращою армією в Україні». Після всього цього часу росія все ще контролює 20% території України, а її здатність проводити подальші наступальні операції практично вичерпана, вважає американський генерал.

Ходжес також підкреслив, що західним партнерам настав час надати Києву матеріальну та моральну підтримку, яка буде потрібною для досягнення повної військової перемоги над росією.

За словами іншого експерта, представника Інституту вивчення війни Джорджа Барроса, так званим лакмусовим папірцем спроможності української армії визволяти свої території може стати операція щодо деокупації Херсону.

Читайте також: Генсек НАТО заявив, що війна в Україні входить у критичну фазу

«Якщо українці продемонструють здатність оточити великого супротивника і взяти його в облогу в Херсоні, це було б великим військовим досягненням, і це свідчило б про те, що вони також можуть зробити це в інших місцях на сході та півдні», – сказав Баррос.

Але, на його думку, достатньо чітка картина українських досягнень біля Херсона може з’явитися через кілька місяців. Крім того, він додав, що переміщенням на південь елементів елітної російської 1-ї гвардійської танкової армії, рф погіршила свої позиції в інших частинах України.

Експерт також висловив переконання, що війна в Україні все ще далека до завершення. 

Нагадаємо, у війні проти України російські окупанти вже втратили 51 900 військових. Найбільших втрат за попередню добу, 8 вересня армія рф зазнала на Харківському та Донецькому напрямках. 

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!