Україна націоналізує «Укрнафту», «Мотор Січ» та ще низку підприємств

913 0
Активи компаній передали в управління Міністерства оборони.
Фото: АР

Фото: АР

6 листопада Україна прийняла рішення щодо націоналізації акцій підприємств «Укрнафти», «Мотор Січ», «Укртатнафта», «АвтоКрАЗ», «Запоріжтрансформатор».

Джерело: Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, народний депутат Ярослав Железняк

Народний депутат України Ярослав Железняк опублікував сам документ із рішенням комісії.

 

 

Згодом секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов повідомив, що вилучені активи набули статусу військового майна. Він пояснив, що відчуження п’яти підприємств відбулось на виконання рішення Ставки Верховного головнокомандувача та у зв'язку з військовою необхідністю 6 листопада.

Як пише ЕП, компаніям Ігоря Коломойського в «Укрнафті» належить близько 42% акцій. Державі в особі НАК «Нафтогаз» до цього належали 50% плюс 1 акція. Власниками інших акцій є міноритарні акціонери. 

Читайте також: Затриманий президент «Мотор Січ» Богуслаєв понад 20 років має громадянство рф. Його взяли під варту

В «Укртатнафті» дніпропетровський олігарх спільно з партнером Геннадієм Боголюбовим володіють близько 60%. Інші – в НАК «Нафтогаз». Ключовим активом «Укртатнафти» є Кременчуцький нафтопереробний завод, який у травні вивели з ладу російські ракетними обстрілами.

Компанія «АвтоКрАЗ» входить в групу «Фінанси та кредит» олігарха-втікача Костянтина Жеваго. Підприємство займається виготовленням великовантажних автомобілів.

«Запоріжтрансформатор» – підприємство-банкрут, яке виробляє трансформаторне та реакторне обладнання. Його власником є Костянтин Григоришин.

Зазначимо, що власником «Мотор Січі» донедавна був В’ячеслав Богуслаєв, але 22 жовтня його затримала Служба безпеки України за підозрою у колабораційній діяльності та пособництві державі-агресору, з 2000 року він має громадянство російської федерації. У 2017 році Богуслаєв продав 56% акцій компанії китайському холдингу Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co Ltd. Через наявність порушень, зокрема щодо дотримання антимонопольного законодавства операції з акціями «Мотор Січі» заблоковали, а згодом – арештували.

Ірина Давосир

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!