Люди твоєї незалежності. Цитати львів'ян, які стали символами незалежної України

2859 0
Тvoemito.tv пропонує згадати людей, які стали символами боротьби за незалежну Україну.
Фотоколаж: Дмитро Тарадайка

Фотоколаж: Дмитро Тарадайка

Сьогодні, у 30-ту річницю незалежності України, Тvoemisto.tv підготувало для вас цитати відомих львів'ян, які відіграли значну роль у творенні незалежної України.

Слава Стецько. Її старший брат був членом ОУН і вона пішла його слідами - у 18 стала активною членкинею Організації Українських Націоналістів. Ще за перших совітів мусила піти у глибоке підпілля. Була співорганізатором Червоного Хреста УПА, жіночої мережі і юнацтва ОУН. Довгі роки провела у вимушеній еміграції, а після повернення очолила Конгрес українських націоналістів. Вільно володіла 9 мовами. У травні 1998 року Слава Стецько, як найстарший парламентар, відкривала першу сесію Верховної Ради України третього скликання. Коли вона від імені всього депутатського корпусу зачитувала текст присяги, комуністи демонстративно покинули залу.

Блаженніший Любомир Гузар, глава УГКЦ. Був сподвижником Йосипа Сліпого. Після повернення з еміграції розбудовував УГКЦ в Україні. Один із засновників та активний учасник ініціативної групи «Першого грудня». До нього дослухалися, при ньому замовкали навіть дуже відомі люди. Міг стати наступником Івана Павла ІІ, але на момент вибору нового Папи Блаженнішому вже виповнилося 80.

Василь Сліпак. Всесвітньо відомий оперний співак, волонтер. Він з 9 років співав у хоровій капелі Дударик, а в 23 став солістом Паризької національної опери. Його голос звучав у найпрестижніших залах Європи та Америки. Йому двічі пропонували французьке громадянство, але він відмовлявся - хотів залишитися громадянином України. З початком Євромайдану очолив волонтерський рух у Франції, а в 2015 поїхав на Донбас.

Маркіян Іващишин, співзасновник легендарної Дзиґи. На початку 1990-х - голова Студентського Братства, один із лідерів Революції на граніті. Тоді протестувальники вимагали, серед іншого, недопустити підписання нового союзного договору. Коли Верховна Рада УРСР гарантувала виконання їхніх вимог, студенти припинили голодування, але зазначили, що боротьба тільки починається.

В’ячеслав Чорновіл. Політик, публіцист, політв'язень. Ініціатор Акту проголошення Незалежності України. Міг стати першим президентом незалежної України. Загинув в автокатастрофі під Борисполем. Соратники Чорновола досі вважають його загибель політичним убивством.

Фотоколаж: Дмитро Тарадайка

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!