Україна відзначає 30-ту річницю референдуму за незалежність. Як це було

954 0
Тільки після 1 грудня Україну почали визнавати інші країни світу.
фото: укрінформ

фото: укрінформ

1 грудня – пам’ятна дата в історії українського народу. 30 років тому у цей день українці на референдумі проголосували за Незалежність. У голосуванні взяло участь 31 891 742 людини – 84,18% населення України. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, як це відбувалось, зокрема зі спогадів почесного львів’янина Ігоря Юхновського.

Голова Народної ради Ігор Юхновський у сесійній залі поруч із Лесем Танюком Фото: zbruc.eu

Після того, як депутати проголосували за Акт про незалежність, Ігор Юхновський запропонував винести цей документ на всеукраїнський референдум. У ті хвилини для багатьох депутатів, у тому числі і з антикомуністичної Народної Ради, така пропозиція виглядала не зовсім доречною, оскільки усі необхідні рішення ухвалила Верховна Рада. На референдум винесли одне питання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?».

«Я був абсолютно впевнений, що ми маємо проголосити Незалежність, та все ж щось не давало спокою. На тому засіданні я мав виступити. Переважно я швидко писав промови, але не цього разу. Я не знав, що маю казати. Ходив по кімнаті готелю «Україна» і зрозумів, що проголошення Незалежності України не є панацеєю, адже є Верховна Рада Радянського Союзу, яка могла цю постанову скасувати. Тому я вирішив, що єдиний вихід – референдум на затвердження постанови про незалежність. Це єдине, що може зробити Україну стійкою», – каже Ігор Юхновський.

Тоді 28 804 071 людина (90,32%) відповіла «Так, підтверджую». «За» незалежність на Львівщині проголосувало 97,46% а це 1 866 921 осіб. Проти було лише 1,86% (35 671 людина). В усіх 27 регіонах країни виборці підтримали Акт проголошення незалежності від 24 серпня 1991-го. Найменше прихильників незалежності виявилося у Севастополі (57,07%) та Кримській автономії (54,19%), решта областей включно із східними віддали понад 80% голосів на підтримку історичного Акту. Найбільша підтримка була у Тернопільській (98, 67%), Івано-Франківській (98, 42%), Львівській (97,46%), Черкаській (96, 03%), Рівненській (95,96%) та Київській (95,52%) областях.

Київ, 30 листопада 1991 року. Під час агітації в центрі української столиці у переддень Всеукраїнського референдуму за незалежність України

Тільки після 1 грудня Україну почали визнавати інші країни світу. 2 грудня – Канада і Польща, 3-го – Угорщина, 4-го, коли ЦВК підвела підсумки плебісциту, – Латвія і Литва. 5-го – Російська Федерація, Аргентина, Болгарія і так далі.

5 грудня Верховна Рада проголосила в «Посланні до парламентів і народів усіх країн»: «Договір 1922 року про утворення Союзу РСР Україна вважає відносно себе недійсним і недіючим». 8 грудня лідери України, Росії і Білорусі (ключових республік, які у 1922 році створили СРСР) підписали угоду про те, що Союз «як суб'єкт міжнародного права і геополітична реальність припиняє своє існування». Що характерно, жодна радянська республіка (за винятком хіба що балтійських) після українського референдуму не провела свій власний референдум щодо незалежності.

«Незалежність стала сильнішою за нас. Неможливо Україну позбавити незалежності. Після референдуму нас визнали всі держави світу – це важливий момент, що зробив нас державою. І цього у нас ніхто не відбере», – додав він.

Нагадаємо, що повну версію тексту-спогаду 95-річного Ігоря Юхновського, почесного львів’янина, який розповідає про те, як готувалася постанова про проголошення незалежності України, чому комуністи погодились на референдум та чому без Львова тут не обійшлося, можна прочитати за посиланням.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!