Україна вперше закупила стовбурові клітини коштом держбюджету

1341 0
Уже нині проведуть другу трансплантацію кісткового мозку. Донор – 25-річний німець.

До України доставили стовбурові клітини для трансплантації кісткового мозку від неродинного донора. Ця процедура вперше була повністю профінансована з держбюджету. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я Ігор Іващенко.

За його словами, це стало можливим завдяки змінам, які внесли у постанову Кабміну №707, що регулює компенсацію витрат, пов’язаних з отриманням стовбурових клітин з-за кордону.

Раніше клітини закуповували з благодійних внесків, а зараз ця вартість включена у пілотний проєкт МОЗ як складова витрат, і закладам охорони здоров’я дозволено проводити пошук і закупівлю стовбурових клітин з-за кордону.

У МОЗ нагадали, що 5 серпня прийняли постанову про зміну порядку перевезення анатомічних органів через митну територію України. Постанова дозволяє перевозити анатомічні матеріали, зокрема клітини для проведення трансплантації кісткового мозку. 

До цього, таких пацієнтів відправляли лікуватись за кордон.

Учора, 27 серпня, партію клітин привезли Охматдит у Києві, де нині запланована друга в Україні неродинна трансплантація кісткового мозку. Про це на сторінці у Facebook повідомила засновниця Всеукраїнської платформи донорства Ірина Заславець.

За її словами, трансплантацію зроблять 18-річному Леоніду. Останні 14 місяців від бореться з гострою лімфобластною лейкемією, яка ускладнена філадельфійською хромосомою. Іншого виходу, окрім як трансплантація у нього немає.

Клітинами з українцем поділився німець. Про нього відомо лише те, що це молодий чоловік до 25 років. Раніше на подібні операції українці змушені були їхати лише за кордон.

Ірина Заславець повідомила, що потреба в трансплантаціях кісткового мозку в Україні – орієнтовно 2 500 операцій щороку.

Перша трансплантація в Україні відбулася 1 квітня, донором тоді теж став німець. Все минуло успішно, пацієнт – півторарічний хлопчик – уже виписаний з лікарні.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!