Україна зіткнулася із труднощами при доставці західної зброї на передову, – аналітики

2714 0
Проблеми виникають через те, що зброя від союзників різниться та потребує різних боєприпасів, також для цього обладнання немає запчастин.

Україна зіткнулася із труднощами при доставці на передову зброї, отриманої від Заходу, оскільки ця зброя різниться між собою, потребує різних боєприпасів, також немає запчастин для цього обладнання. Про це повідомляє УП з посиланням на The Wall Street Journal, яке цитує західних аналітиків.

Зазначається, що зараз в бій в Україні вступає сучасніше та ефективніше західне озброєння, особливо далекобійні артилерійські гармати, які вже змінюють ситуацію, дозволяючи завдавати точкових ударів по важливих складах боєприпасів, інфраструктурі ППО та командним центрам рф глибоко в тилу.

Читайте також: Розвідка росії за кордоном пробує завадити постачанню зброї в Україну

Однак освоєння цього нового обладнання, що по крихтах надходить із різних західних країн, виявляється серйозною проблемою.

«Цьогорічний підхід, за якого кожна країна передає батарею зброї частинами, швидко перетворюється на логістичний кошмар для українських сил, оскільки для кожної батареї потрібна окрема система навчання, обслуговування та логістики», – зауважують у Лондонському Королівському інституті об’єднаних озброєнь.

Зазначається, що Україна отримує буксировані гаубиці M777 зі США, Австралії та Канади, а також самохідні гаубиці Caesar із Франції, Panzerhaubitze 2000 або PzH 2000 із Німеччини, а також американські M109 та AHS Krab із Польщі.

«Жодна з цих систем не має нічого спільного... Боєприпаси мають бути взаємозамінними тощо. Але це не так», – вважає експерт Джек Уотлінг.

Хоча НАТО спробувало стандартизувати боєприпаси, щоб вони стали взаємозамінними між країнами, але ці зусилля мали обмежений ефект.

«Україні дали не просто різні види зброї. Її збройні сили також повинні навчитися поводитися з західною зброєю та обслуговувати її», – каже старший оборонний аналітик Rand Corp Скотт Бостон.

Крім того, як підкреслює експерт Уотлінг, це перелік проблем, з якими стикається Україна під час поводження з різними артилерійськими системами.

Читайте також: 9-річний львівський футболіст купив машину для ЗСУ та збирає ще на дві

Деякі мають калібр 39, а деякі – 52 калібр. У них різні запасні частини та вимоги до технічного обслуговування, різні механізми завантаження та різні заряди. Також є різні вимоги до навчання для експлуатації та обслуговування систем, а ще – різні ланцюжки поставок запчастин.

Оскільки деякі з цих систем поставляються в такій невеликій кількості, не вистачає частин, які можна переміщати на лінію фронту та назад для обслуговування, і тому їх доводиться вилучати, коли вони ламаються. Тож іншою проблемою є відсутність запчастин для західного обладнання.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!