Україні потрібно 160 винищувачів, щоб не дати росії домінувати в повітрі, – Зеленський

485 0
Винищувачі Україні потрібні для оборони та захисту мирного населення, а не для контрнаступу.
Фото: AF.MIL

Фото: AF.MIL

Президент Володимир Зеленський заявив, що українським Повітряним силам загалом потрібно близько 160 винищувачів, щоб не давати росії можливості домінувати в повітрі. Про це він повідомив в інтерв'ю португальському мовнику RTP, передає Громадське.

За словами президента, Україні необхідна ще сотня винищувачів на додаток до вже обіцяних «50–60» літаків F-16, які мають прибути на початку 2024 року.

«Загалом нам потрібно близько 160 винищувачів, щоб мати потужні Військово-Повітряні сили, які не дадуть росії можливості домінувати в повітряному просторі», – наголосив президент.

Читайте також: У Повітряних силах пояснили, з чим пов'язані часті повітряні тривоги

Він висловив жаль, що ця допомога в авіації надається «пізніше, ніж він хотів», і що російське домінування в небі досі є «абсолютним».

За словами президента, винищувачі мають запрацювати в українському небі на початку наступного року. Це питання складне, оскільки потребує підготовки не лише пілотів, а й інженерів, а також багато спеціалізованого обслуговування, додав Зеленський. 

Він також зауважив, що винищувачі Україні потрібні для оборони та захисту мирного населення, а не для контрнаступу.  Ще одне нагальне використання F-16, за словами Зеленського, – забезпечити, щоб росія «не панувала незаконно в Чорному морі та не здійснювала агресію, блокуючи наші зернові коридори в Чорному та Азовському морях».

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський 20 серпня заявив, що Нідерланди передадуть Україні 42 винищувачі F-16 після тренування українських пілотів та інженерів. Однак згодом прем'єр Нідерландів Марк Рютте пояснив, що наразі Нідерланди мають 42 літаки F-16, частину з них залучать до навчань українських пілотів у Данії та Румунії. Він зауважив, що Україна отримає інші винищувачі, тож він не може назвати точну кількість F-16, яку зрештою передадуть із Нідерландів. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!