Україні відома доля полонених з «Азовсталі», їх звільнять поетапно, – Буданов

1908 0
Основна частина полонених перебувають у таборі для військовополонених на території тимчасово окупованого селища Оленівка.

Україні відома доля та місцеперебування майже всіх українських полонених військових, зокрема і захисників з «Азовсталі». Їх звільнення пройде поетапно, частина полонених може повернутися додому найближчим часом. Про це в ефірі телемарафону заявив керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов, повідомляє «Громадське».

Читайте також: З'явились кадри виходу українських захисників із «Азовсталі»

«Про долю майже усіх (українських військовополонених  ред.) нам чітко відомо. Ми займаємось їх визволенням з полону. Сподіваюсь, що у найближчий термін багато хто побачить своїх близьких вже вдома», – сказав Буданов.

За його словами, основна частина полонених перебувають у таборі для військовополонених на території тимчасово окупованого селища Оленівка Донецької області.

«Ми знаємо, де вони – це питання завжди є на контролі, і ми це відслідковуємо. І не тільки відслідковуємо, а й вживаємо заходів для їхнього реального повернення. Дочекайтеся трохи, і я впевнений, що скоро самі все побачите», – сказав начальник ГУР.

Глава ГУР МО пояснив, що йдеться про поетапний обмін полоненими, а не про обмін за один раз. За його словами, найближчим часом сподіваються звільнити «більш-менш значущу» кількість полонених.

Найбільші проблеми, за словами Буданова, – з обміном командного складу. 

«Щодо рядового складу, тут набагато легше йдуть питання. Коли йдеться про керівників підрозділів, зрозуміло, що це набагато складніше», – сказав голова розвідки.

Буданов повідомив, що йому відома точна кількість українців у російському полоні та росіян в українському, але озвучувати цифри він не став, назвавши їх секретними. На уточнювальне запитання, чи достатньо в України полонених для обміну, начальник ГУР сказав, що «ми зможемо повернути їх назад».

Читайте також: «Місце моєї смерті і мого життя». Захисник Маріуполя показав прощальні світлини із «Азовсталі»

На запитання, чи розглядається для обміну народний депутат від забороненої ОПЗЖ Віктор Медведчук, обвинувачений у державній зраді, Буданов відповів: 

«Пану Медведчуку, на відміну від багатьох військовополонених, пред'явлені абсолютно невійськові звинувачення, а суто кримінальні. Його подальшу долю має спочатку вирішити правосуддя, а після цього будемо думати, що з ним робити далі».

Нагадаємо, що захисники Маріуполя після кількох місяців протистояння з росіянами у блокадному місті вийшли з території заводу «Азовсталь» у середині травня. Окупанти прорвалися на завод 4 травня.

Завдяки бійцям з «Азовсталі» Україна отримала критично необхідний час на формування резервів, перегрупування сил та отримання допомоги від партнерів. Вище військове командування віддало наказ командирам підрозділів на «Азовсталі» зберегти життя особового складу.

У Міноборони заявляли, що врятованих українських бійців обміняють на російських військовополонених. Крім звільнення полонених захисників, Україна займається поверненням тіл загиблих бійців.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!