Українка за походженням Христя Фріланд може стати новим генсеком НАТО

3268 0
Христя Фріланд має українське походження, вона народилась у родині матері-українки.
Фото: EPA-EFE/THIBAULT VANDERMERSCH

Фото: EPA-EFE/THIBAULT VANDERMERSCH

Чинну віцепрем’єр-міністерку Канади Христю Фріланд, яка має українське походження, розглядають серед кандидатів на посаду генерального секретаря НАТО. Про це повідомляє CBC News із посиланням на власні джерела.

Ім’я Фріланд кілька місяців обговорювалося в міжнародних колах з питань оборони та безпеки як потенційної наступниці нинішнього генерального секретаря Єнса Столтенберга.

Читайте також: «Ця війна почалася з Криму і має закінчитися Кримом», – Зеленський 

«Є кілька дуже кваліфікованих жінок, які були б дуже хорошими кандидатами… Здається, є певний імпульс для того, щоб жінка стала наступним (генсеком)», – каже високопосадовець НАТО на умовах анонімності.

Сама Фріланд ухилилася від прямого запитання про свою кандидатуру, згадавши, що «вже має дві роботи» – посади віцепрем’єрки Канади та міністерки фінансів.

Як відомо, термін повноважень Єнса Столтенберга, який очолює НАТО з 2014 року, мав завершуватися цього місяця, але на тлі російської агресії проти України, його було продовжено ще на рік – до 2023 року.

Серед інших можливих кандидаток згадуються колишня президентка Хорватії Колінда Грабар-Китарович, експрезидентка Литви Даля Грибаускайте і колишня президентка Естонії Керсті Кальюлайд.

Христя Фріланд має українське походження, вона народилась у родині матері-українки. Вільно володіє англійською, українською, російською, польською, французькою, іспанською та італійською мовами. Ймовірно, вона вважатиметься головною фавориткою в той час, коли Альянс намагається втриматися разом на тлі великої війни у Європі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!