Київ

Українська компанія планує купити Житній ринок. Інвестором може стати кожен

519 0
Інвесторам пропонують зробити внесок від чотирьох тисяч гривень і обіцяють 10% річних у доларах.

Українська інвестиційна компанія Inzhur має намір викупити Житній ринок. Про це заявив засновник компанії Inzhur Андрій Журжій у інтерв’ю Forbes Україна.

Компанія вже запустила продаж інвестиційних сертифікатів попри відсутність рішення Київради про продаж. Власник Inzhur впевнений, що Житній ринок вдасться виставити на торги.

«У непублічний спосіб ми уже поспілкувалися з депутатами Київської міської ради, давши зрозуміти, що плануємо звертатися з проханням виставити об’єкт на прозорі торги», — заявив Андрій Журжій.

Інвестиційний фонд створили сьомого червня. Інвесторам пропонують зробити внесок від чотирьох тисяч гривень і обіцяють 10% річних у доларах.

У Inzhur стверджують, що за чотири дні від запуску збору громадяни інвестували у проєкт понад сім мільйонів гривень, купивши 7490 інвестиційних сертифікатів. Всього планують зібрати 300 млн гривень.

Із цією сумою планують піти на конкурс з продажу Житнього ринку. В Inzhur сподіваються, що влада все ж його оголосить.

«Якщо ініціатива йтиме не від міської ради, а від суспільства, то влада не зможе уникнути запиту містян на зміни і таки погодиться виставити Житній на аукціон», — впевнений Андрій Журжій.

Якщо ж станеться так, що аукціон не відбудеться, інвесторам запропонують забрати гроші або інвестувати в інші проєкти.

У компанії запевняють, що не мають на меті змінювати цільове призначення ринку, його архітектуру чи площу.

«Це буде сучасний ринок їжі з ресторанами, фудкортами і локаціями, де можна буде проводити різні публічні заходи. Все, що ми оновлюватимемо, ремонтуватимемо і встановлюватимемо, буде вміщено у рамки концепції “центр тяжіння мешканців та гостей Києва», — каже Журжій.

Нагадаємо,  аукціон на право оренди приміщення Житнього ринку в Києві, було призначено на 25 березняПочаткова ціна лота становила майже 2,5 мільйона гривень. 

Однак, шеф-кухар Євген Клопотенко, депутати Київради та громадськість звернули увагу на те, що оголошення про аукціон було оприлюднене раптово і з мінімальним терміном подачі заявок. Клопотенко, який разом з активістами протягом минулого року розробляв план відродження Житнього, припустив, що це може свідчити про те, що аукціон готують під уже визначеного «переможця».

Після цього мер міста Віталій Кличко оголосив, що аукціон перенесуть. Новою датою проведення торгів стало 15 квітня.

28 березня в ході організованої медіа-хабом «Твоє місто» дискусії Євген Клопотенко, розповів, що орендар Житнього ринку ТОВ «Танджерін», з яким, як повідомляли у КМДА, розірвали угоду, залишається орендарем частини приміщення ринку і успішно доводить у суді правомірність несплати орендної плати.

Ресторатор наголосив, що у КМДА не комунікують цю ситуацію і відповіді на питання, що робитиме новий орендар ринку, коли звідти не пішов попередній, немає.

Медіа-хаб «Твоє місто» запрошував представників КМДА взяти участь у дискусії, але в Управлінні з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю КМДА наголосили, що позиція міської влади зафіксована в оголошенні про аукціон на оренду Житнього ринку і їм немає чого додати. Аналогічну відповідь журналісти «Твого міста» отримали і в Департаменті промисловості та розвитку підприємництва.

12 квітня стало відомо, що КМДА зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку.

«Враховуючи резонанс серед громади Києва щодо збереження «Житнього ринку» та його цільового призначення, ми прийняли рішення не проводити аукціон зараз, напрацювати разом з киянами нові умови конкурсу та вимоги до потенційного орендаря. На це нам потрібен додатковий час», – пояснив директор Департаменту промисловості та розвитку підприємництва КМДА Володимир Костіков.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!