Українським неплатникам аліментів пропонують посилити покарання

1835 0
Міністерство юстиції підготувало черговий пакет законопроектів, що мають посилити відповідальність за несплату аліментів в Україні.
Фото: timetoast.com

Фото: timetoast.com

В уряді підготували новий пакет законопроектів, які передбачають посилення відповідальності для осіб, котрі ухиляються від сплати аліментів. Про це міністр юстиції Павло Петренко повідомив на брифінгу в четвер, - повідомляє Українська правда.

«Сьогодні подаємо новий великий пакет законів, який називається "Чужих дітей не буває. Частина 2”», – сказав він.

Читайте також: В Україні підвищать розмір соціальних виплат. Перелік

За словами міністра, ці законопроекти пропонують ще більше підсилити відповідальність боржників з аліментів. Відповідно до них, при наявності тривалої заборгованості розмір аліментів може збільшитись. У випадку несплати протягом року, сума боргу автоматично зростатиме на 20%; у випадку несплати аліментів протягом 2-ох і більше років, сума додаткової сплати сягне 30%. Борг може збільшитись до 50%, якщо аліменти не сплачують більше трьох років. За словами Павла Петренка, відшкодовані кошти направлятимуться не в бюджет, а одразу на рахунок дитини.

Читайте також: Як зареєструвати новонароджену дитину. Запитання і відповіді

Також для боржників пропонують запровадити нове покарання у вигляді недопуску до керівних посад на державній службі і до участі у виборах. Окрім того, законопроектами передбачено введення кримінальної відповідальності з тюремним терміном до 2 років, якщо боржник з аліментів ухиляється від суспільно-корисних робіт.

Ще одне нововведення передбачає автоматичний арешт всіх коштів і майна неплатників аліментів з моменту виникнення боргу, щоб вони не змогли сховати кошти на різних рахунках та у родичів.

Читайте також: Порошенко підписав Закон проти домашнього насильства

Нагадаємо, 7 червня 2017 року Президент підписав закон про зміну системи призначення аліментів. 5 лютого 2018 року в Україні з'явився реєстр злісних неплатників аліментів. 6 лютого набуло чинності нове законодавство, що передбачає заборону на виїзд з країни за несплату аліментів. Також у лютому стало відомо, що у Львівській області створили 4 мобільні групи для боротьби із заборгованістю по виплаті аліментів.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!