Український інститут національної пам'яті рекомендує перейменувати Червоноград

3941 0
Також у повідомленні йдеться про село Червоне у Золочівському районі.
Фото умовне

Фото умовне

Український інститут національної пам’яті рекомендує перейменувати Червоноград та село Червоне, що на Золочівщині. Про це повідомив депутат Львівської обласної ради Захар Миляк. 

«Щодо Червонограда, фахівці інституту зазначають, що «історична назва міста – Кристинопіль. До складу СРСР воно увійшло 15 лютого 1951 року на підставі радянсько-польської міжурядової угоди, внаслідок чого Польща отримала Устрики Долішні. У тому ж 1951 році місто перейменовано на Червоноград. За часів СРСР розвивався як шахтарське місто з розвіданими покладами кам'яного вугілля», – зазначає він. 

Читайте також: Чому не варто перейменовувати Красне на Львівщині і Запоріжжя

Депутат пояснив, що рекомендація переназвати місто означає, що, згідно з законом про деколонізацію, який набув чинності 27 липня 2023 року, впродовж шести місяців влада міста має оголосили громадські слухання та вибрати одну із запропонованих жителями назв. Назва «Червоноград» на обговорення більше не виноситься. Якщо цього не зроблять до кінця січня, відповідним розпорядженням переназвати місто може голова громади, а з квітня 2024 року - начальник обласної військової адміністрації.

Нагадаємо, що на Львівщині ледь не щотижня зносять пам’ятники радянської доби. Tvoemisto.tv вирішило дізнатися, що з ними роблять далі, та нагадує, як відбувалася декомунізація у Львові. Детальніше читайте за посиланням.

________________________________________________________________________________________________

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!