Українці можуть відключитись від центрального опалення. Як це зробити

16147 0
Відповідний порядок розробило Міністерство регіонального розвитку та будівництва.
ілюстративне фото: news.tut.by

ілюстративне фото: news.tut.by

Як писало Tvoemisto.tv, з 1 травня набули чинності зміни до Закону «Про житлово-комунальне господарство». Аби привести нормативно-правову базу у відповідність до закону, Мінрегіонбуд розробив проект наказу, що регламентує реалізацію можливості споживачів відключення від систем централізованого опалення (ЦО) та гарячого водопостачання (ГВП). Про це ідеться на сайті міністерства.

Так, для відключення від централізованого опалення та гарячого водопостачання мешканцям багатоквартирного будинку потрібно:

  • зібрати підписи половини мешканців, що стане підставою для підготовки звернення до місцевих органів влади;
  • звернутись із заявою, написаною у довільній формі, та підписами сусідів до органу місцевого самоврядування, у заяві слід вказати причину відключення від ЦО та ГВП;
  • отримати рішення комісії про дозвіл на відключення від мереж та її пропозиції щодо типу системи індивідуального або автономного теплопостачання (ЦО, ГВП), що можливо встановити у будинку після від'єднання.

Рішення комісії має погодити орган місцевого самоврядування.

Читайте також: Що змінилось у нарахуванні субсидій з травня. Деталі

Обов’язково потрібно врахувати технічні можливості наявних мереж газопостачання, водопостачання та електропостачання населеного пункту або окремого кварталу для забезпечення живлення системи автономного теплопостачання.

Комісія у разі необхідності надаватиме рекомендації щодо збільшення потужностей та пропозиції щодо їх фінансування, а також заміни систем внутрішньоквартальних, магістральних мереж електро-, газо-, водо-, теплопостачання.

Детальніше з Порядком відключення від централізованого опалення та гарячого водопостачання можна на сайті Мінрегіонбуду.

Читайте також: Від сьогодні в частині Львова на місяць вимикають гарячу воду. Перелік вулиць

Зазначимо, відповідну постійну комісію має створити орган місцевого самоврядування. Він же має затвердити Положення про її роботу. Згідно з Порядком від Мінрегіонбуду, засідання комісії мають відбуватись не менше, аніж раз на місяць, а її рішення мають бути оприлюднені на сайті органу місцевого самоврядування.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!