Набрали чинності зміни до закону про ЖКГ. Що нового, окрім штрафів та пені

5686 0
Закон був ухвалений і підписаний ще в 2017 році, але його норми вводились поступово.
Фото: persha.kr.ua

Фото: persha.kr.ua

Сьогодні, 1 травня, набрали чинності норми закону Про житлово-комунальні послуги. Документ запроваджує низку змін у стосунках між надавачами та споживачами компослуг, передає НВ.

Відтепер боржникам, які вчасно не сплачують за спожиті послуги, нараховуватимуть пеню: за кожен день прострочення платежу пеня становитиме 0,01%, або 3,65% за рік, але вона не може перевищити суми боргу. Пеню почнуть нараховувати з першого робочого дня, що йде за останнім днем граничного строку внесення плати.

Втім, пеня не нараховується, якщо держава заборгувала вам субсидії та пільги або ви можете показати довідку з роботи про затримку зарплати.

Читайте також: Як подати показники за воду, газ і світло, не виходячи з дому

Надання комунальної послуги зможуть обмежити (крім електроенергії та газу) у разі непогашення в повному обсязі заборгованості за спожиті комунальні послуги протягом 30 днів з дня отримання споживачем попередження від виконавця.

Інше нововведення закону розширює права споживачів комунальних послуг, які відтепер можуть вимагати грошове відшкодування за погану якість комунальних послуг. Для цього потрібно скласти акт-претензію разом з виконавцем послуг, його бланк можна знайти на сайті уряду. Акт має містити інформацію про те, в чому полягало ненадання, надання не в повному обсязі або неналежної якості комунальної послуги або послуги з управління багатоквартирним будинком, дату, коли це відбулось, а також іншу інформацію, що характеризує ненадання послуг, надання їх не в повному обсязі або неналежної якості.

Читайте також: Отримувачам субсидій, які мають борги за комуналку, живі гроші не даватимуть

Відтепер усі послуги надаються тільки на підставі договірних відносин. Договори можуть бути трьох видів: індивідуальний, колективний з управителем, колективний – від ОСББ. Зазначимо, що індивідуальний договір є найменш вигідним для споживача, оскільки передбачає сплату ним абонплати та обслуговування виконавцем мереж лише до входу в будинок, а не до квартири. Отже, у разі необхідності ремонту мереж в під'їзді, витрати ляжуть на споживача.

Водночас колективний договір передбачає обслуговування виконавцем мереж в будинку до входу в квартиру. Також тут немає абонплати. Таким чином стимулюється створення ОСББ та взяття на себе відповідальності.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!