Політична реклама

Українці живуть менше через споживацьке ставлення до здоров’я

1644 0
За тривалістю життя українські жінки відстають від жінок, які проживають у країнах ЄС, на 8-9 років, а чоловіки – на 12-13 років.

Протягом останніх років в Україні медики фіксують стійкі тенденції до  зростання показників захворюваності та поширеності хвороб серед всього населення України. Про це пише видання "Вголос".

За останні п’ять років (2006–2010 рр.) рівень первинної захворюваності серед всього населення зріс з 68 962,8 в 2006 р. до 72 255,4 на 100 тис. населення в 2010 р. (на 4,78%). Ще більшими темпами зросла поширеність хвороб, а саме з 174 577,5 в 2006 р. до 186 786,5 на 100 тис. населення у 2010 р. (на 7,0%), що вказує на їх хронізацію та зростання потреби в медичній допомозі.

За даними досліджень Світового банку, в Україні можна запобігти 14 % смертей, а 17 % випадків смертей можна було попередити лікуванням. Крім того, 17 % смертей, спричинених, зокрема, ішемічною хворобою серця, можна уникнути за допомогою профілактичних та лікувальних заходів.

У суспільстві зберігається споживацьке ставлення населення до власного здоров’я, не формується відповідальність і мотивація щодо його збереження та зміцнення. У результаті ми фіксуємо такі основні показники – низька народжуваність, високий  рівень смертності, насамперед, чоловіків працездатного віку, від’ємний природний приріст населення, скорочення середньої очікуваної тривалості життя.

Очікувана тривалість життя при народженні в 26 країнах Європейського регіону за даними ВООЗ становить понад 75 років, тоді як в 7 країнах (зокрема і Україні) вона не доходить і до 70 років. 

За даними Держкомстату, очікувана тривалість життя в Україні становить 69,85 років.

Характерною особливістю сучасної демографічної ситуації в Україні є набагато вищий порівняно з розвинутими країнами світу рівень передчасної смертності. Зазначимо, що за критерієм ВООЗ, передчасною вважається смертність у віці до 65 років. Найбільш високі рівні передчасної смертності в Україні спостерігаються серед трудоактивного населення. Порівняно з країнами ЄС перевищення смертності чоловіків України у віці 30 - 44 роки перевищує смертність чоловіків у країнах ЄС у 4,9 разів, а жінок – у 3,2 рази, що створює загрозу трудовому та репродуктивному потенціалу нації.

Особливого занепокоєння викликає проблема передчасної смертності чоловіків, тривалість життя яких за роки незалежності скоротилась більш, ніж на 4 роки (у жінок – більш ніж на 1,5 року). За тривалістю життя українські жінки відстають від жінок, які проживають у провідних європейських країнах,  на 8 - 9 років, а за середньою тривалістю життя чоловіків – на 12-13 років.

Наслідками передчасної смертності є не тільки зменшення років потенційного життя, а й значні економічні збитки. Недожиті роки обертаються недовиробленим національним продуктом. Через передчасну смертність населення України лише за один рік (2006 р.) було втрачено 4 млн років потенційного життя, відповідно обсяг недовиробленого   національного продукту становив від 47,9 до 89,1 млрд грн.

Особливою загрозою майбутньому країни є стан здоров’я і спосіб життя найбільш перспективних у віковому аспекті категорій населення – дітей і молоді. Нині кожна п’ята дитина народжується з відхиленнями в стані здоров’я, кожна третя дитина – з відхиленням у розвитку нервової системи. Чимало школярів почувають себе самотніми, перебувають у стані психічної напруги внаслідок конфліктів з однолітками, вчителями та батьками.

Упродовж останнього десятиліття серед молоді відбулося підвищення рівня захворюваності і поширеності хвороб за всіма класами, включаючи й соціально зумовлені хвороби.  Часто причинами смертності молодих людей стають самогубства, убивства та випадкові отруєння  алкоголем.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!