Не варто прагнути повернути своє минуле життя. Психолог про річницю повномаштабного нападу

3160 0
Ми наближаємося до річниці початку повномасштабного вторгнення. Психологиня Анна Твердова пояснює, чому попри все треба продовжувати виконувати рутинні справи і не очікувати, що все буде, як раніше, та як завдяки простим речам підтримувати свій внутршній стан.

Люди очікують небезпеки і перед непередбачуваною ситуацією завмирають на місці. Так робити не потрібно, адже це сприятиме депресії, люди ставитимуть своє життя на паузу. Звісно ж, на тривалий термін ми нічого планувати не можемо, бо, як ми вже зрозуміли, наші плани можуть руйнуватися. 

Терапія маленьких кроків. Треба діяти маленькими кроками і планувати короткотермінові цілі і задачі. У нас є сьогодні – і, незважаючи на те, чи буде напад з білорусі, чи будуть чергові ракетні атаки від росіян – ми повинні планувати своє життя, зокрема кожен свій день. Якщо людей ці всі події лякають, та вони мають фінансову подушку, то для них не проблема виїхати з країни. Але, коли ви не можете чи не хочете виїжджати, то у будь-якому випадку має бути план Б, С. Таке планування зможе тримати людей і допомогти впоратися з будь-якою ситуацією, що б не трапилось. 

Читайте також: Чому напередодні 24 лютого не треба себе занурювати в травму знову і знову

Ця війна затягнулася. У нас був певний спосіб життя, цілі та цінності, однак війна все скоригувала. Система цінностей, яку не так просто і швидко змінювати, стала іншою. Іноді на це йдуть тижні, місяці, а то й роки. Нам потрібно переорієнтовуватися і зрозуміти, що так, як було раніше, більше не буде, а буде по-новому. У людей може бути супротив, вони прагнуть повернути своє минуле життя, однак попереднього уже не буде. Нам потрібно вибудовувати нові цілі та цінності, йти до цього маленькими кроками – це і буде сприяти виходу з депресії, панічних чи тривожних станів. 

Життя на паузі. Якщо у вас життя на паузі, але ви хочете з цього вийти – починайте планувати, ставте короткі цілі й покрово досягайте їх. Якщо зовсім апатія і депресія, то хоча б виконуйте повсякденні рутиннні справи, зважаючи на свій стан. Обов’язково треба робити собі розвантаження і детокс від новин, а особливо, якщо людина схильна до тривожних або депресивних станів. Не можете опановувати такі стани – інфодетокс, тобто не переглядати психотравмуючий контент, де показують бойові дії, рани, травми, допити, бо так людина отримує травму свідка. Через те, що люди втратили колишні цілі та цінності, зараз вдаються до знецінення, проте у кожній ситуації є варіанти виходу.   

Заборонена радість крокує впродовж війни. Потрібно радіти кожному дню, відзначати всі події – так, як це доцільно. Можливо, не транслювати на широкий екран, але святкувати: ходити на побачення, одружуватись, народжувати, дарувати собі та іншим квіти, їсти смачну їжу. Людина тримається на таких позитивних речах – на внутрішньому стержні: любов до себе, турбота про себе, рух вперед, прогрес, а завмирання – це регрес. Якщо ви зупинились, то ви вже регресуєте. 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!