Українців попереджають про фейк щодо «швидкого усиновлення» діток-сиріт

1664 0
Зараз в Україні діє спрощена процедура, але не усиновлення, а опіки чи взяття під патронат.
Фото: lexinform.com.ua

Фото: lexinform.com.ua

Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони України повідомляє про новий фейк, що стосується швидкого усиновлення дітей-сиріт. За заповідомленням Центру, у соцмережах ширяться фото та відео врятованих сиріт. Ці матеріали супроводжуються закликом «швидко всиновити» та про готовність влади України передавати дітей-сиріт у «добрі руки».

«Застерігаємо: це – фейк! Він розрахований зробити з тих, хто готовий взяти дитину, у кращому разі жертву шахраїв, у гіршому – порушниками українського законодавства», – йдеться в повідомленні.  

Читайте також: Гени не впливають на те, якою буде дитина? Міфи та правда про всиновлення

Додамо, що зараз в Україні діє спрощена процедура, але не усиновлення, а опіки чи взяття під патронат. Водночас торгівля, передання або одержання дитини підпадають під дію ст. 146 Кримінального кодексу України і караються позбавленням волі на строк від 5 до 12 років

«Україна не «роздає» дітей-сиріт! Якщо буде потрібна будь-яка допомога, про це повідомлять офіційно», – додають у ЦПД і зазначають, що процедури усиновлення, опіки або патронатного виховання є тривалими. Найпростішою є процедура патронату, але і вона вимагає щонайменше 7 документів і проходження спецнавчання.

Нагадаємо, що напередодні Центр протидії дезінформації при РНБО України також пояснював правила перетину кордону для дітей віком до 16 років. Хто може вивезти дитину за кордон під час війни, читайте тут.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!