«Українців зможуть вакцинувати за трьома різними сценаріями», – Кузін

1716 0
Яку з тактих оберуть спрогнозувати важко, адже усе залежатиме від результатів наукових досліджень.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

У Міністерстві охорони здоров'я сподіваються, що 2022 рік стане останнім для пандемії COVID-19, але у штаму «Омікрон» вже зафіксували поширений підвид BA.2, і вірус, ймовірно, буде мутувати й далі. Постійна ревакцинація може бути не дуже ефективною, але українців зможуть вакцинувати за трьома різними сценаріями, каже головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, передає «Українська правда». 

Читайте також: У додатку «Дія» з’явились бустерні covid-сертифікати. Як згенерувати

Першим варіантом є щеплення універсальною вакциною раз на 2 роки. Ігор Кузін зазначив, що у США продовжують розробляти універсальну вакцину, яка охоплюватиме всі можливі штами. Вони проаналізували ті варіанти коронавірусу, що вже були, і знайшли фрагменти, які є незмінними й можуть викликати імунну відповідь, якщо стануть елементом вакцини. 

Другий варіант – специфічні бустери. Головний лікар каже, що коли українцям загрожує конкретний штам, то використовуватимуть омікроноспецифічний бустер. Однак проблема в тому, що розробка специфічного бустера потребує багато часу, і країни можуть не встигати своєчасно отримувати такі препарати.

Третій варіант полягає у тому, що COVID-вакцина буде у вакцині проти грипу, яку радять використовувати перед початком епідемічного підйому. Зараз у нас є трикомпонентні та чотирикомпонентні вакцини проти грипу. Як варіант, туди додаватиметься ще й коронавірусний компонент, зазначив Кузін. 

Наразі важко спрогнозувати, яку з цих тактик оберуть, усе залежатиме від результатів наукових досліджень. 

Читайте також: Де у Львові та області щеплюватимуть цього тижня 

Нагадаємо, що міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко зазначав, що можливо Україна перейде на вакцинацію, як під час грипу. «Коли ми знаємо, що хвилі переважно трапляються восени, жовтень-листопад, і кінець січня — початок лютого. Тому можливий варіант, що щеплення проти COVID-19 будемо робити у серпні-вересні. Маємо захист — і далі повторно у той самий період»,говорив він. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!