У Львові є унікальне місце для освячення води. Фото, відео

46870 0
У храмі Христового Воскресіння УГКЦ розташований басейн із освяченою водою.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

У львівському храмі Христового Воскресіння УГКЦ, що на вул. Городоцькій, 319-а, існує унікальне місце для освячення води. Басейн, який знаходиться всередині храму, функціонує вже 15-й рік. 

Читайте також: Львів'яни можуть сьогодні на площі Ринок набрати освяченої води

За словами пароха храму отця Сергій Швагли, більше такого не знайти ніде. Якщо у більшості храмів Львова освячення води відбувається надворі і роблять це у певних великих ємкостях, то у храмі Христового Воскресіння УГКЦ освячення відбувається всередині. Спеціально обладнаними сходами спускаються священники, які й освячують воду. Мирян туди не пускають. Воду можна набрати завдяки спеціально обладнаним кранам.

Історія храму також унікальна. Раніше це був костел, який сягає часів німецьких колонізаторів. Згодом приміщення передали полякам, які почали будувати більший костел. Ще пізніше, у 1939 році, за радянської влади храм закрили. Приміщення використовували здебільшого як склади оперного театру та театру ім. М. Заньковецької.

Пізніше будівлю використовували як конюшню, пересильний пункт, склад. Недобудована святиня пережила дві пожежі: в 1970 і в 1980 роках. Будівля залишилася без склепіння, даху, підлоги, вікон, однак залишився її міцний фундамент та мури.

У 1987 році Храм перебудували на спортивно-оздоровчий комплекс, що було наругою над святинею. Власне у цей час до Храму зробили прибудову. Там, де знаходилося Святилище, спорудили басейн.

21 липня 1993 року Глава УГКЦ Мирослав-Іван кардинал Любачівський звернувся до керівництва заводу ЛОРТА про повернення культової споруди, що по вул. Городоцькій 319а у м. Львові Греко-Католицькій Церкві. У 1994 році зруйновану споруду передали громаді УГКЦ без склепіння, даху, підлоги, вікон та дверей. Приміщення розчищалися від сміття, заново перекривався дах, осушувались стіни, проводилось газ та світло. 18 квітня 1994 року, на Великдень, у відкритому, хоча, і в повні зруйнованому Храмі відправили урочисто першу Святу Літургію. Храм став називатися Храмом Христового Воскресіння.

Читайте також: «Вірмо у своє світло». Студенти УКУ у Львові замість вертепу записали відео для українців

«Коли почали реконструювати храм та підвали, то побачили, що тут є басейни. Звісно, ми не могли їх зруйнувати, а тому почали думати, як їх можна застосувати, аби ті служили людей. Спочатку думали зробити баптистерій, місце, призначене для хрещення», – каже отець Сергій Швагла.

Зараз, за словами пароха храму, на цьому місці є два басейни – один знаходиться під святилищем і служить свого роду місцем перезахоронення посвячених речей, а другий – власне всередині храму. Його переобладнали, зробили чашу і тепер басейн використовують для освячення води.

До речі, воду всередині храму Христового Воскресіння УГКЦ освячують не лише на Йордан, а й на храмовий празник.

Фото та відео Тараса Бабенчука


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!