В Києві дискутують, чи перейменовувати Повітрофлотський проспект. Позиції істориків

2324 0
Повітрофлотський проспект пропонують перейменувати на проспект Європейського союзу
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

У другу хвилю масштабної дерусифікації столиці потрапив Повітрофлотський проспект та вулиця, ймовірність перейменування викликала бурхливі дискусії. 

Так, голова експертної топонімічної комісії міста Києва, історик, а наразі військовий ЗСУ Олександр Алфьоров заявив, що за офіційним висновком комісії Повітрофлотський проспект та вулиця дерусифікації чи декомунізації не підлягають.

Він пояснив, що cучасна назва проспекту існує з 1963 року.

«У 1923 році Повітрофлотський проспект перейменували на честь “червоного повітряного флоту”. Але після 1923 року проспект перейменовували ще 5 разів. Сучасна його назва – з 1963 року, і це рішення не містить жодних згадок про якийсь “червоний флот”», - підкреслив він.

Алфьоров також наполягає, що за висновком Українського інституту національної пам’яті Повітрофлотський проспект не підпадає під норми закону про декомунізацію.

Також він вважає, що назва проспекту у киян асоціюється виключно з історією розвитку повітроплавання та потужною науковою школою. 

«Славетне Київське товариство повітроплавання на початку XX ст. подарувало місту, Україні та світу цілу плеяду видатних киян авіаторів та авіаконструкторів. Іменем одного з таких – Ігоря Сікорського – сьогодні називається й аеропорт у Жулянах, до якого веде Повітрофлотський проспект. А ще до нього примикає вулиця, наприклад, Авіаконструктора Антонова – це той самий Антонов, чиє конструкторське бюро у Києві створило нашу легендарну “Мрію”», – пояснив він.

На сайті Київради вже зареєстрована петиція №11737 “#ЗбережемоПовітрофлотський – не дамо знищити історію Києва” з проханням виключити назву Повітрофлотського проспекту зі списку перейменувань.

Водночас інший відомий історик та колишній очільник Інституту Нацпам'яті Володимир В'ятрович виступив із критикою позиції Алфьорова та авторів петиції.

Він наголошує, що Київ позбувається совєтсько-російської топоніміки і нова хвиля українізації міста після проведеної раніше декомунізації робить нашу столицю більш українською та європейською.
 
«Тому геть не розумію дивної ініціативи врятувати назву Повітрофлотського проспекту, яку придумали більшовики в 1923 році для вшанування «Красного Воздушного флота». Її автори закликають «не дамо знищити історію Києва», але історія нашого міста не зводиться до совкової», - наголосив історик.
 
«Не помічати совєтських коренів цієї назви - це як вірити, що Дніпропетровськ було названо на честь апостола Петра, а не більшовика Петровського», - додав він.
 
Нагадаємо, у мережі з'явилося звернення громадських діячів, які закликають столичну владу перейменувати Повітрофлотський проспект на проспект Європейського союзу. Нову назву запропонував колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко. За його словами, зараз саме той час, щоб прибрати зі столичних топонімів сліди російського минулого, оскільки воно приносило Україні лише трагедії. Підписали звернення політолог Михайло Басараб, волонтер Мирослав Гай, правозахисник Йосип Зісельс, а також громадські діячі Михайло Гончар, Андрій Левус, журналіст Сергій Квіт та дипломат Данило Лубковський.
 
Станіслав Нестеренко

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!