Київ

В Києві СБУ викрила мережу агентів ФСБ, яка готувала інформаційні диверсії під прикриттям УПЦ МП

448 0
СБУ викрила понад 15 учасників угруповання, чотирьох ключових фігурантів уже затримано

Правоохоронці заявляють про викриття та нейтралізацію злочинної організації так званого медійного блоку УПЦ МП, які розпалювали релігійну ворожнечу. Про це повідомила пресслужба СБУ.

Спецслужба нейтралізувала у Києві злочинну організацію, яка проводила інформаційні диверсії на замовлення ФСБ. Зловмисники масово продукували та «розганяли» прокремлівські наративи та провокативні повідомлення, які повинні були дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію та розпалювати релігійну ненависть в Україні.

У результаті комплексних заходів СБУ викрила понад 15 учасників угруповання, чотирьох ключових фігурантів уже затримано. Серед них – один з очільників столичного храму УПЦ МП, який входив до агентурного апарату російської спецслужби.

В СБУ зазначають, що це «одна із найбільших мереж ФСБ, яка діяла в Україні з початку повномасштабного вторгнення».

За даними слідства, координатором мережі в Україні був затриманий спецслужбовцями клірик. Він відповідав за поширення матеріалів, в яких підбурювали до міжконфесійної ворожнечі та виправдовували агресивну війну проти України.

Для цього фігурант особисто інструктував «виконавців» – інших учасників злочинної організації, які діяли під виглядом «політекспертів» і готували провокативні дописи та відеосюжети.

Підготовлений контент розповсюджували через десятки підконтрольних каналів у Telegram та YouTube, а також на сторінках у Facebook та офіційних сайтах різних єпархій УПЦ МП.

Надалі цей контент використовувала російська пропаганда для поширення фейків про Україну.

Як уточнили в Офісі генпрокурора,  учасники групи здійснювали розробку та висвітлення в медіа, в тому числі західних країн, викривленої інформації щодо процесу переходу релігійних громад УПЦ до ПЦУ.

За результатами проведених понад 20 обшуків у Київській, Івано-Франківській, Хмельницькій, Житомирській областях та місті Києві вилучено докази протиправної діяльності та повідомлено про підозру 14 учасникам злочинної організації. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!