Київ

В Києві спалахнула пожежа у садибі купця Лунєва 1880 року побудови

582 0
Київська міська рада раніше намагалася передати пам'ятку під будівництво офісного центру
Фото: Дмитро Перов

Фото: Дмитро Перов

У будинку на Ярославській, 8 в Києві, який є зразком забудови Подолу 19 століття, сталася пожежа. Про це повідомив активіст Дмитро Перов.

«У Києві горить чергова історична памʼятка!», -  наголосив він.

Активіст нагадав, що у 2020 році Київська міська рада вже намагалася передати пам'ятку під будівництво офісного центру, але тоді історичну будівлю вдалося відстояти.

За словами києвознавця Антона Короба — будинок на Ярославській, 8 - зразок забудови Подолу, що здійснена заможним купецтвом. Має нетипові елементи оздоблення: зокрема мистецькі жіночі голівки-барельєфи у розетках на фронтонах. Попри аварійний стан всієї будівлі, фасад зберіг автентичне оздоблення та загалом будинок не зазнав змін об'ємно-просторової композиції.

Нагадаємо, нещодавно сталася пожежа у флігелі Садиби Авраама Дудмана, 1897 року, який розташований на вулиці Нижній Вал, 39.  Відомо, що флігель перебуває в комунальній власності. Ще в липні Дмитро Перов писав про те, що будівлю можуть знищити. Тоді, за його словами, місцеві мешканці розповідали про інтерес до ділянки власників готелю, що розташований поруч. Аби вберегти будинок, активісти заклеїли пошкоджені пожежею вікна будинку плівкою.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!