Київ

В Києві за 1,5 року повномасштабної війни замовили ремонти доріг на 5,2 млрд грн

3997 0
Майже 80% завершених конкурентних закупівель по факту мали одного учасника
Будівництво Дегтярівського шляхопроводу. Фото: КМДА

Будівництво Дегтярівського шляхопроводу. Фото: КМДА

Від початку повномасштабної війни до 26 вересня 2023 року «Київавтодор» та 12 підпорядкованих йому підприємств завершили 96 закупівель ремонтів і реконструкцій на майже 5,2 млрд грн. Про це йдеться у дослідженні TI Ukraine.

Здебільшого закупівлі оголошували конкурентно — із завершених лише 5 договорів підписали поза межами Prozorro. Утім, далеко не скрізь справді була реальна боротьба. Майже 80% завершених конкурентних закупівель по факту мали одного учасника. Відзначився тендер на ремонт вул. Гната Хоткевича в Деснянському районі. Там за підряд на 14 млн грн змагалися 7 компаній.

Найбільшими закупівлями ремонтів та реконструкцій стали:

  • реконструкція транспортної розв’язки на перетині вул. Богатирської з вул. Полярною в Оболонському районі — майже 1,3 млрд грн, ТОВ «Автомагістраль-Південь»;
  • капітальний ремонт ділянки Київського півкільця (Кільцевої дороги) від Жулянського шляхопроводу до повороту у м. Вишневе — 970 млн грн, ТОВ «ОНУР КОНСТРУКЦІОН ІНТЕРНЕШНЛ».
  • реконструкція шляхопроводу в складі транспортної розв’язки на перетині вул. Дегтярівської та вул. Олександра Довженка — 920 млн грн, ТОВ «РОСТДОРСТРОЙ». 30 вересня на цьому об’єкті обвалилися опори та мостові прольоти.

Відповідно, компанії, що отримали ці замовлення, очолили топ підрядників ремонтів та реконструкцій доріг за останній час, охопивши дві третини вартості закупівель. Крім «Київавтодору», вони працюють і з районними ШЕУ:

  • ТОВ «Автомагістраль-Південь» виконує підряди ШЕУ Шевченківського, Деснянського та Оболонського районів;
  • ТОВ «ОНУР КОНСТРУКЦІОН ІНТЕРНЕШНЛ» співпрацює із ШЕУ Дарницького та Дніпровського районів, а також ШЕУ «Магістраль»;
  • ТОВ «РОСТДОРСТРОЙ» виконує роботи для ШЕУ Подільського та Печерського районів.

 

Цікаво, що ці підрядники не перетинаються по районах і разом не беруть участь у закупівлях.

У період із 24 лютого 2022 року до 30 вересня 2023 року КК «Київавтодор» та 12 його підприємств заплатили 1,8 млрд грн. При цьому 965,8 млн грн — це оплати за договорами, які уклали ще до повномасштабного вторгнення. Решта 892,7 млн грн — за контрактами, що підписали після. 

Також через проплати можна дізнатися трохи більше за той період, коли закупівлі дозволяли не публікувати взагалі і підписувати напряму. На порталі Spending видно транзакції на 37,1 млн грн за тими контрактами, яких немає на Prozorro. Їх підписали навесні та на початку літа 2022-го.

Загалом за останні півтора року оплат отримали:

  1. ТОВ «Автомагiстраль Пiвдень» — 489,6 млн грн (26%);
  2. ТОВ «ОНУР КОНСТРУКЦІОН ІНТЕРНЕШНЛ» — 403,4 млн грн (22%);
  3. ПП «Київшляхбуд» — 257,3 (14%).

ТОВ «Ростдорстрой» за реконструкцію шляхопроводу в складі транспортної розв’язки на перетині вул. Дегтярівської та вул. Олександра Довженка наразі отримало 41,1 млн грн — це 4% від вартості укладеного договору по закупівлі. Поліція розслідує розкрадання коштів на цьому об’єкті.

По закупівлях, оголошених у 2022 році, сплачено 352,5 млн грн. Це 65% від загальної суми. По закупівлях 2023 року сплатили 503,1 млн грн — тобто 11%. Найімовірніше, це аванси.

Нагадаємо, суспільство очікує, що кошти платників податків під час війни будуть витрачати на найбільш важливі потреби.

Як зазначають у TI Ukraine, з огляду на це можна розділити витрати коштів місцевих бюджетів на два типи.

  • Невідкладні витрати, від яких залежить підтримка громадської безпеки, робота комунальних служб, забезпечення населення базовими послугами та підтримка критичної інфраструктури в належному стані. Ті витрати, економія на яких може призвести до погіршення стану держави.
  • Витрати на покращення і розвиток наявної інфраструктури. Їх можливо відкласти на кращі часи.

 

Дорога дійсно може бути в такому поганому стані, що шкодить транспорту, а отже — негативно впливає на логістику чи навіть взагалі небезпечна для руху. Тоді ремонт відкладати не варто.

«Але під цей опис навряд підпадає будівництво багатомільярдних розв’язок, без яких місто якось існувало всі ці роки. Зовсім усі гроші з доріг віддати на інші потреби неможливо. А розсудливіше планувати їх ремонти та реконструкції — завжди так», - наголошує автор дослідження. 

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!