В МОЗ розповіли, які ліки несумісні з алкоголем

21674 0
І загалом радять обмежити вживання спиртного.
фото: hate.trust.ua

фото: hate.trust.ua

МОЗ попереджає про те, які ліки несумісні з алкоголем і до яких наслідків може призвести одночасне вживання медикаментів зі спиртним. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомляє в.о. міністрки охорони здоров’я України Уляна Супрун.

Повідомляється, що дука про несумність алкоголю з ліками правильна, але перебільшена. Справа в тому, що в 1950-х роках антибіотики були малодосліджені. До того ж, коштували досить дорого, тому лікарі радили пацієнтам утрималися від алкогольних напоїв протягом часу лікування, аби «точно подіяло».

Читайте також: Спецоперація проти кору. Чи вдасться переконати батьків

Насправді ж, алкоголь повністю несумісний з такими антибіотиками: цефамандол, цефоперазон, цефотетан, хлорамфенікол, грізеофульвін, ізоніазид, метронілназол, нітрофурантоїн, сульфаметоксазол, сульфаквазол, лінезолід, доксициклін. Важливо, що це назви діючих речовин, а не конкретних препаратів!

Поєднання алкоголю з ними викличе миттєве сп’яніння, нудоту та інші симптоми. Ці ліки, як і алкоголь знешкоджують однакові ферменти. Через збільшене навантаження вони не встигають впоратись із завданням знешкодження алкоголю, а тому сп’яніння настає швидко і триває довго.

Крім цього, ізоніазид – препарат для лікування туберкульозу — надто токсичний для печінки, тому його поєднання із алкоголем — руйнівне.

Читайте також: Як перевірити наявність необхідних ліків у лікарні. Інструкція

Також з алкоголем несумісні такі групи препаратів:

  • Знеболювальні і протизапальні препарати (ібупрофен, ацетилсаліціилова кислота та інші). Можливі виразка шлунка, кровотеча, біль в шлунку, пошкодження печінки.
  • Для серцево-судинних хвороб (зокрема, нітрогліцерин). Вони викликають аритмію чи тахікардію, запаморочення, перепади тиску, втрату свідомості.
  • Діабетичні. Алкоголь у поєднанні із ними дуже сильно понизить рівень цукру в крові. Можливі нудота, головний біль, почервоніння обличчя, перепади тиску і частоти серцевих скорочень.
  • Деякі антидепресанти та інгібітори моноаміно-оксидази — їхнє поєднання із тираміном червоного вина критично підвищує тиск.
  • Антигістамінні препарати. Алкоголь посилює побічні ефекти від них: або сонливість, або падіння тиску і ризик втрати рівноваги.
  • Препарати, що прописують в разі тривожності та епілепсії. Їхнє поєднання із алкоголем призводить до порушення пам’яті, координації, погіршення дихання, запаморочення. Є ризик передозування.
  • Препарати для лікування артриту (наприклад, диклофенак). Можливі виразки, шлункова кровотеча, пошкодження печінки.
  • Антикоагулянти . В залежності від дози, можливі або внутрішні кровотечі, або навпаки, тромбоз.
  • Вітаміни та мінерали, в тому числі із їжі. Алкоголь стає на заваді засвоєння вітамінів В1, В9, В12 та цинку. Вітамін В1 потрібен для увторення нейромедіатору ацетилхоліну. Без вітамінів В9 та В12 можливий розвиток анемії та зростання рівня нейротоксичної сполуки гомоцистеїну.
  • Ліки для регуляції рівня холестерину (низка статинів та ніацин, вітамін В3). Пошкодження печінки, свербіж, шлункові кровотечі.

 

Нагадаємо, раніше у МОЗ радили, чим краще запивати ліки. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!