В НСЗУ пояснили, чому тарифи за лікарняні послуги є низькими

1990 0
На рік на реформу передбачено 72 млрд гривень.
Фото: rakhivnews.in.ua

Фото: rakhivnews.in.ua

Керівниця НСЗУ Оксана Мовчан сьогодні, 6 травня, під час онлайн-пресконференції пояснила, чому деякі лікарні матимуть дефіцит фінансування, чому скорочуватимуть місця в психіатричній службі та чому тарифи, за якими розраховуватимуться з медзакладами, є низькими на думку лікарів.

Оксана Мовчан нагадала, що у 2020 році на фінансування реформованих медзакладів у державному бюджеті передбачено 72 млрд гривень, з яких 20 – на первинну медичну допомогу (сімейну медицину), 5 млрд – на екстренну меддопомогу, а решта – на спеціалізовані медзаклади.

Читайте також: Скільки грошей отримали львівські лікарні від НСЗУ після реформи

За словами керівниці НСЗУ, 72 млрд гривень – це більше, аніж передбачала державна субвенція торік, окрім того, у цю суму вже закладений показник інфляції.

«І таким є бюджет України. Є певна межу, за яку ми не можемо переступити», – каже Оксана Мовчан.

Вона зазначила, що загалом в Україні договори з НСЗУ підписали понад 1600 спеціалізованих медзакладів, тисяча з яких отримають протягом року фінансування більше, аніж було субвенції з державного бюджету торік, а близько 500 – менше. Лікарні, які матимуть менше фінансування, каже Оксана Мовчан, не змогли підписати контракти за усіма пакетами, що хотіли, через брак відповідного обладнання чи спеціалістів для надання тої чи тої допомоги – тобто були не готові.

Окрім того, додала керівниця НСЗУ, низка медзакладів не мала відповідних державних ліцензій, що унеможливлює підписання контракту.

Вона також нагадала, що державний бюджет – не єдине джерело фінансування лікарень. Вони також фінансуються органами місцевого самоврядування, що є їхніми власниками.

Також під час пресконференції представники НСЗУ прокоментували можливе скорочення у туберкульозній та психіатричній службі, на чому раніше наголошував міністр охорони здоровя Максим Степанов.

«Щодо психіатрії, то я точно знаю, що в таких закладах багато людей утримуються не тому, що їм потрібне лікування, а тому, що їхні родичі не хочуть мати з ними справи. Так, допомога таким людям є важливою державною послугою, але не за рахунок медицини», – сказала директорка Східного міжрегіонального департаменту НСЗУ Наталія Будяк.

Додамо, у МОЗ вирішили внести зміни у закон про державні медичні гарантії.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!