В одному із львівських парків встановили великі яворівські забавки

5214 0
Фігури виготовили Тарас Гасиджак та Олег Лозинський.
Фото: ЛОВА

Фото: ЛОВА

У Львові в парку «На Валах» встановили великі яворівські забавки. Дерев'яні фігури місту передала Яворівська міська рада. 

Джерело: пресслужба ЛОВА

«Особливою гордістю є мистецький досвід галицьких умільців. Серед них яскраво вирізняються мистецтво виготовлення Яворівської дерев`яної забавки. Від 24 серпня 2023 року парк На Валах прикрашають три великі фігури –збільшені розміри справжніх яворівських забавок – пташки, коника та скрипки», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: «Тілесна краса у всіх проявах». Для чого в Стрийському парку встановили скульптури і за які кошти 

Як повідомили у департаменті культури, національностей та релігій Львівської ОВА, усі роботи виготовлялися не по одній, а системно. Це тривалий процес, що починається з обробки деревини: стругання, шліфування, площинне розмічання, вирізування заготовок, свердління. Потім виріб збирають і деталі з’єднують між собою. А в кінці – художній розпис іграшки. Для розпису яворівської забавки здавна використовували три кольори: зелений – символізує траву та листя, червоний – плоди та ягоди, синій – небо та воду. А початку ХХ ст. почали брати четвертий колір — жовтий. Фігури виготовили майстри Тарас Гасиджак та Олег Лозинський.

Нагадаємо,у Стрийському парку встановили колекцію сучасних скульптур, яка формує новий «Скульптурний маршрут». Витрати на перевезення і встановлення скульптур взяв на себе засновник цього мистецького об’єднання Юрій Сташків. Найбільше обговорень зібрала скульптура Василя Кочового «Впевнена». 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!