«Тілесна краса у всіх проявах». Для чого в Стрийському парку встановили скульптури і за які кошти

8269 0
Відкриття «Скульптурного маршруту» планується 18 серпня.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

У рамках Львівського тижня скульптури в Стрийському парку встановлять колекцію сучасної скульптури. Наразі у парку монтують тимчасові скульптури сучасного мистецтва з колекції Канівського мистецького об’єднання «ЧервонеЧорне». Витрати на перевезення і встановлення скульптур взяв на себе засновник цього мистецького об’єднання Юрій Сташків. Крім того, скульптури можна буде побачити на вул. Шевченка. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомив ландшафтний архітектор та куратор Павло Гудімов. 

Організатори створили «Скульптурний маршрут» парком, який дозволить насолодитися красою природи в поєднанні з творчістю українських та закордонних митців. Відкриття «Скульптурного маршруту» планується 18 серпня. 

«Цей проєкт покликаний показати творчість українських скульпторів не на закритих виставках, а у відкритому доступі. Це антимонументальна пропаганда. Кожен художник не отримав жодних вказівок щодо тематики. Це все творчі роботи з різними концепціями. Особлива увага прикута до скульптури Василя Корчового, який виступив проти бодішеймінгу», зазначив він.

«Зараз є особлива історія з директоркою музею Голодомору Лесею Гасиджак. Це жахливо. Оця скульптура направлена на те, щоб люди нарешті зрозуміли, що краса тілесна є у всіх проявах. Суспільство мусить зрозуміти, що час відходити від канонів краси. В Стрийському парку у 1966 році встановили скульптуру Ярослава Мотики оголеної жіночої статури у ставку. Тоді була та сама хвиля. Скульптору скаржилися, як у парку гулятимуть діти біля голого тіла. Був інший час, але скульптура там є досі», – пояснив Павло Гудімов. 

Водночас щодо створення алеї радянських пам’яток у Снопківському парку Павло Гудімов відповів, що наразі такого не передбачається. За його словами, під час Львівського тижня скульптури Орест Голубець разом з Академією мистецтв організовує конференцію, де обговорять тему монументальної пропаганди, кодування суспільства за її допомогою та як можна використати радянську скульптуру в інсталяціях. 

«Я був залучений до обласної комісії з декомунізації і запропонував створення Центру тоталітарного минулого. Таких в Україні має бути не менше ніж 2-3. Це є дуже складний проєкт. Я розумію, що такі речі потрібно фінансувати вже після нашої перемоги. Однак зараз потрібно десь зібрати усі ці декомунізовані артефакти», – зазначив ландшафтний архітекстор. 

Зазначимо, що проєкт маршруту у Стрийському парку був схвалений управлінням екології Львова, відтак ґрунти та рослинність не постраждають завдяки використанню спеціальних простих конструкцій фундаментів.

Нагадаємо, що раніше український галерист Павло Гудімов подав ідею створення музею тоталітарного режиму, де були б не тільки пам’ятники радянської доби. Цю ініціативу вже підтримали у Львівській ОВА, наразі триває обговорення вибору території для втілення проєкту.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!