Київ

В центрі Києва під виглядом реставрації зносять архітерктурну пам’ятку

872 0
На історичній вулиці Києва відбувається «реставрація» фасаду архітектурної пам'ятки шляхом знесення
Фото: Дмитро Перов

Фото: Дмитро Перов

На вулиці Рейтарській зносять будівлю-пам’ятку місцевого значення під виглядом реставрації, повідомляє активіст Дмитро Перов.

Це дворова будівля, розташована за адресою вулиця Рейтарська 37-А. За інформації Департаменту культурної спадщини КМДА, проєкт знесення не погоджувався.

У компанії «Нест», яка зносить будівлю під виглядом реставрації, стверджують, що реставрують головний фасад, аби «пристосувати будівлю до сучасних умов». Це означає, що від пам’ятки має залишитися лише фасад, який суттєво видозмінять, коментує активіст. Перов зазначає, що власник уклав на будівлю охоронний договір.

Фасадну будівлю вже позбавили внутрішніх вікон і готують до демонтажу. Роботи проводять навіть у вихідні, повідомили «Цеглі» місцеві мешканці.

Поліція відкрила кримінальне провадження за частиною першою статті 298 Кримінального кодексу (незаконне проведення пошукових робіт на об’єкті археологічної спадщини та знищення, руйнування чи пошкодження об’єктів культурної спадщини, що карається штрафом від однієї тисячі до трьох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів, обмеженням волі до двох років, позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років).

Флігель будівлі на Рейтарській, 37 має 130-річну історію. Це був будинок Київської повітової земської управи, де жив громадський діяч і письменник Микола Шаповал. У радянські часи там був розташований гідромеліоративний інститут.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!