В Україні планують підвищити пенсії для ветеранів УПА та політв'язнів

640 0
Однак парламент позбавив додаткових виплат колишнім радянським високопосадовцям.
Фото: gettyimages.com

Фото: gettyimages.com

Верховна Рада України внесла зміни до закону, який передбачає нарахування підвищених пенсій для учасників повстанських рухів за незалежність України та ув’язнених дисидентів доби СРСР.  Про це повідомив депутат Верховної ради від фракції партії «Європейська солідарність» Володимир В’ятрович у Facebook.

За його словами, парламент 313 голосами ухвалив у другому читанні законопроєкт №8032, що передбачає надання таких пенсій борцям за незалежність України, які були ув’язнені за свої переконання. Ці люди отримають надбавку до пенсії у розмірі 4.200 гривень на місяць з подальшою індексацією.

Водночас з закону «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» вилучені згадки про радянські нагороди й звання, а перебування на високих державних посадах більше не буде підставою для призначення пенсій за особливі заслуги.

Читайте також:  В Мінреінтеграції роз'яснили, як оформити українську пенсію за кордоном

Нагадаємо, що із 1 березня в Україні відбулась індексація пенсій для мільйонів українців. Розмір індексації становить майже 20%. Вона торкнулася громадян, які отримують мінімальну пенсію (йдеться про близько 4 млн людей). З 24 лютого 2023 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову № 168 «Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році».

Додамо, що Володимир В’ятрович – український історик, народний депутат, колишній голова Українського інституту національної пам’яті – презентував у Львові книгу «Наша столітня. Короткі нариси про довгу війну». Tvoemisto.tv запитало у Володимира В’ятровича, чому він називає цю війну столітньою, чи розпадеться російська федерація, чому росіяни вигадують та спотворюють історію та що нам робити з радянською спадщиною.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!