В Україні скасували позаконкурсний вступ до вишів: хто матиме право на пільги?

6023 0
В Україні скасували позаконкурсний вступ до ВНЗ, привівши таким чином норму ЗУ «Про вищу освіту"» у відповідність до норми Конституції: «громадяни мають право безоплатно здобути вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі».
фото: karpatskijobjektiv.com, osvita.ua, chpl.at.ua

фото: karpatskijobjektiv.com, osvita.ua, chpl.at.ua

Про це на своїй facebook-сторінці написала перший заступник міністра освіти й науки Інна Совсун, підкресливши, що таке рішення є важливим для реформування освіти в Україні, хоч воно й не набуло великого резонансу та розголосу в суспільстві. «А хтось помітив, що було скасовано позаконкурсний вступ? Серед іншого, внесено зміни до Закону «Про вищу освіту», і речення про позаконкурсний вступ змінено на пряму цитату з Конституції: «Громадяни мають право безоплатно здобути вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі» (Так, це напряму написано у Конституції. Ні, я не знаю, чому на цю статтю ніхто не зважав, коли надавалось право позаконкурсного вступу різним категоріям)», – написала Інна Совсун.

За її словами, чинною залишається лише своєрідна пільга для сиріт – вони навчаються безкоштовно, навіть якщо вступили на контракт. «Безперечно, є категорії, котрі потребують додаткової підтримки від держави, але вступ поза конкурсом – це не коректна форма пільги. Ніхто ж не хоче іти до лікаря, який вступив до університету, через те, що мав пільгу, а не через те, що добре знав хімію і біологію», – пояснила вона.

Після того, як в коментарях користувачі фейсбук-спільноти почали обговорювати доцільність пільг для осіб з особливими потребами, Інна Совсун оновила свій допис:  «Інваліди потребують захисту, але нормального, такого, що відповідає їх потребам. Дати право на вступ поза конкурсом людині, яка не може сама пересуватись і їздить на візочку, але при цьому не забезпечити доступність приміщень університету для маломобільних громадян – то кому така пільга треба?... або ж для людей з поганим слухом і зором – їм не вступ поза конкурсом треба, а адаптовані для їх потреб програми і умови навчання».

Нагадаємо, сьогодні, 5 січня, розпочинається реєстрація осіб для участі в пробному зовнішньому незалежному оцінюванні в 2016 році.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!