В Україні викрили масштабну схему торгівлі немовлятами

3727 0
Злочинна група прикривалася сурогатним материнством.
Умовне фото

Умовне фото

Правоохоронці викрили масштабну схему переправлення новонароджених дітей за кордон під прикриттям сурогатного материнства. Про це повідомили у Держприкордонслужбі. 

«У ході спільних дій правоохоронних органів встановлено, що до масштабної схеми з торгівлі людьми причетні представники низки приватних медичних центрів з Харкова та Києва, а також інші особи – адвокати, перекладачі. Загалом 12 осіб, 2 з яких – організатори схеми, були керівниками медичних установ. Грошова винагорода за новонароджену дитину коливалася від 50 000 до 70 000 євро», – йдеться у повідомленні.

Замовниками виступали іноземці з країн із забороненим режимом сурогатного материнства. Учасники групи шукали жінок із скрутним матеріальним становищем, які в подальшому погоджувалися стати сурогатними матерями для іноземних громадян. Їм обіцяли кошти у розмірі близько 12 тисяч євро. Повної інформації про умови участі в програмі комерційного сурогатного материнства жінки не отримували.

Після пологів жінок змушували, зокрема, використовуючи тиск або матеріальну залежність, реєструвати дітей в органах реєстрації актів цивільного стану, повідомляючи завідомо неправдиві відомості щодо біологічного походження дитини, визнаючи батьківство іноземців.

В подальшому сурогатні матері, які за документами проходили як матері, оформляли заяви про відмову від дитини на користь іноземців, надаючи також дозвіл на вивезення дітей за кордон.

У межах слідства встановлено факти незаконного переміщення за кордон 8 немовлят та попереджено спробу вивозу за кордон ще однієї дитини, зокрема в минулому році в Харкові співробітники ДПСУ та НПУ затримали замовника – іноземця під час оформлення документів.

Зараз правоохоронці перевіряють близько 40 фактів переміщення новонароджених дітей з України за кордон в порушення чинного законодавства. У ході досудового слідства правоохоронці виконали 137 ухвал на проведення негласних слідчо-розшукових дій, що дозволило отримати докази функціонування злочинної організації. Також у межах спецоперації провели понад 40 обшуків в медичних центрах, за місцем проживання учасників злочинної організації, а також кількох іноземців-замовників, під час яких виявлено та вилучено речові докази злочинної діяльності – медичну документацію, чорнові записи, комп’ютерну техніку, телефони, флеш носії тощо.

На даний час повідомлено 12 підозр організаторам і виконавцям у скоєнні злочину за ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 149, ч. 1 ч. 2 ст. 255 КК України, 5 осіб затримано в порядку ст. 208 КПК України.

____________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!