В Україні виявили перший випадок штаму Oмікрон

35252 0
Інфікована жінка повернулася з Об'єднаних Арабських Еміратів.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

Україні виявили перший випадок штаму Омікрон. Про це повідомив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

«Вночі в Центр громадського здоров’я України за результатами повногеномного секвенування виявлено штам Omicron (B.1.1.529-like)», – зазначив міністр.

Читайте також: Штам Омікрон виявили вже у низці країн Європи. Держави обмежують поїздки з Африки

За словами Віктора Ляшка, жінка, інфікована цим штамом коронавірусу, повернулася з Об'єднаних Арабських Еміратів, де мала контакт з хворими на Covid-19. Пацієнтка продовжує перебувати на лікуванні.

Зараз проводять епідеміологічне розслідування вказаного випадку і додаткове обстеження контактних осіб.

«Вакцинуйтесь, щоб бути захищеними, не зволікайте. Дотримуйтеся встановлених протиепідемічних норм та правил. За можливості, уникайте поїздок закордон у регіони, де циркуляція штаму «Omicron» домінує», – закликав Віктор Ляшко.

Читайте також: До кінця тижня в Україні прогнозують появу «Омікрону»

Новий штам вже було виявлено, зокрема, у кількох європейських країнах та країнах Азії, Північної Америки, у Японії та Австралії. Багато країн почали обмежувати або забороняти поїздки з країн півдня Африки, щоб приборкати поширення цього варіанту.

Нагадаємо, що в Україні вже пронозували, що скоро в нас може з’явитися новий штам коронавірусу Омікрон, хоча у час новорічних свят прогнозують стабільну ситуацію.

Новий штам коронавірусу Омікрон є в 4,2 рази заразнішим на ранній стадії, ніж Дельта. Більше того, він може обходити вроджений чи вироблений після вакцин імунітет. Омікрон передається частіше і може обходити як природний імунітет, так і вибудований вакцинами. Всесвітня організація охорони здоров’я уже попередила, що новий штам може спричинити спалахи захворювання з важкими наслідками. Так, кількість випадків у Південній Африці швидко зросла до майже 20 000 на день з тих пір, коли країна вперше повідомила про Омікрон.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!