В Україні запрацювала автоматична фіксація порушень на дорогах

3546 0
Постанову можуть винести без участі порушника.
Фото: Олексій Білошицький

Фото: Олексій Білошицький

На дорогах України запрацювала автоматична відеофіксація порушень правил дорожнього руху. 

На підставі зафіксованого порушення будуть формувати адмінпостави від імені департаменту патрульної поліції і з платіжними реквізитами для оплати штрафу.

Постанову оформлюють на особу, на яку зареєстрований автомобіль у реєстрі МВС. Якщо власник вказав людину, яка постійно користується автомобілем (належний користувач), відповідальність буде нести саме вона. Якщо транспорт засіб зареєстровано на компанію, то - її керівник.

За перевищення швидкості більш ніж на 20 км/год (2 км/год – додатковий бонус на похибку вимірювального приладу «Каскад», ДСТУ дозволена до ±3 км/год) передбачений штраф 255 грн і 510 грн – за перевищення більш ніж на 50 км/год.

При цьому штраф зменшується на 50%, якщо він сплачений протягом 10 банківських днів від моменту отримання постанови.

Про факт фіксації порушення можна дізнатися: 

1) за допомогою СМС-повідомлення або електронної пошти, якщо подано заяву до МВС; 

2) на офіційних сайтах МВС або Нацполіції; 

3) від листоноші, який доставить постанову за місцем реєстрації правопорушника; 

4) від представників органів Держприкордонслужби, які вручають постанову при перетині кордону.

Постанову можуть винести без участі порушника. Документ відправляють порушнику поштою протягом трьох днів від дати винесення. Оскаржити його можна протягом 10 днів.

Штраф необхідно сплатити протягом 30 днів з дати набрання постановою законної сили. Якщо штраф не сплатили вчасно, то через 30 днів його можуть стягнути примусово. При цьому відкривається виконавче провадження, а автомобіль боржника та інше майно (нерухомість, цінні папери і т. інше) можуть заарештувати. Крім того, стягується подвійна сума штрафу.

Нагадаємо, що система автоматичної фіксації порушень ПДР спершу запрацювала в тестовому режимі в Києві. В березні в МВС обіцяли, що система автоматичної відеофіксації порушень правил дорожнього руху запрацює до кінця минулого року. Раніше її планували запустити ще з початку 2018 року. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!