У частині України ввели воєнний стан. Що це означає

24054 0
Верховна Рада України підтримала Указ Петра Порошенка про введення воєнного стану у окремих областях України терміном на 30 днів. За відповідне рішення проголосували 276 депутатів.
ілюстративне фото: http://veterano.com.ua

ілюстративне фото: http://veterano.com.ua

Чому ввели воєнний стан?

25 листопада вранці два українські кораблі та рейдовий буксир планово вийшли з порту Одеси у напрямку Маріуполя. Під час виконання цього завдання російське судно протаранило та пошкодило український буксир. Водночас Росія заявила, що українські кораблі порушили територіальні води РФ і увійшли в закриту акваторію. Ввечері того ж дня російські судна обстріляли та захопили українські кораблі біля Керченської протоки. На суднах перебувало 23 українці, шестеро з яких – поранені. За інформацією омбудсмена Росії Тетяни Москалькової, 26 листопада члени екіпажу перебувають на опитуванні у слідчих, а поранені – у лікарні в Керчі.

Опівночі 26 листопада президент України Петро Порошенко скликав на екстрене засідання Раду нацбезпеки та оборони. І президент, і секретар РНБО Олександр Турчинов підтримали введення воєнного стану в Україні на 60 днів. Удень на сайті президента опублікували Указ глави держави про введення воєнного стану з 9:00 28 листопада по 27 грудня. Після цього відповідний указ розглянула та затвердила Верховна Рада України.

Читайте також: Воєнний стан та що кожен із нас може зробити

Що таке воєнний стан та хто його вводить?

Воєнний стан – це особливий правовий режим, який вводять на всій території країни або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності. Він передбачає надання відповідним органам державної та військової влади повноважень, необхідних для відвернення загрози, а також тимчасове обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина. 

Де вводять воєнний стан?

Воєнний стан в Україні, відповідно до Указу президента, запровадили у окремих прикордонних областях, зокрема: у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Харківській, Сумській, Запорізькій, Чернігівській, Херсонській та Донецькій. Додомо, що спочатку пропонувалося ввести воєнний стан по всій Україні.

Під час засідання РНБО повідомили, що воєнний стан можуть зупинити і раніше, якщо зникне загроза територіальній цілісності та сувернітету України.

Хто керує державою?

На час воєнного стану керівництво державою переходить до тимчасових військових адміністрацій, які працюватимуть разом із виконавчими органами влади та органами місцевого самоврядування.

Що робити військовозобов’язним?

Під час засідання РНБО Петро Порошенко заявив, що негайної мобілізації у разі воєнного стану не буде і воєнний стан не означає оголошення війни. У законодавстві України про мобілізацію вказано, що за викликом громадяни повинні з’явитися до військоматів для постановки на військовий облік та призначення на воєнний час. Після засідання РНБО у Генштабі повідомили, що Збройні Сили України привели у повну бойову готовність, а з резервом першої черги проведуть відповідну роботу. В Указі президента вказано, що Генштаб має передбачити заходи часткової мобілізації, організувати та провести навчальні збори з резервістами оперативного резерву.

Читайте також: Де шукати офіційну інформацію про можливий воєнний стан в Україні. Перелік ресурсів

Які права обмежують?

«Із всіх опцій, які надає закон "Про правовий режим воєнного стану" до Указу увійшли лише ті, які стосуються головним чином різних військових заходів, які у разі вторгнення дозволять нам швидше мобілізувати всі ресурси, – людські, збройні, фінансові. Запровадження воєнного стану не передбачає заходів, пов’язаних із обмеженням прав і свобод громадян чи впровадженням цензури», – написав на своїй сторінці у Facebook Петро Порошенко.

Тож більшість обмежень, які передбачені у законі, українців стосуватися не мають.

Тим часом закон передбачає заборону проведення парламентських чи президентських виборів, страйків чи демонстрацій. Оскільки воєнний стан в Україні введено лише на 30 днів, на проведення виборів президента та передвиборчих кампаній він не вплине. Натомість військове командування має право запровадити комендантську годину, встановлювати особливий режим в’їзду та виїзду з країни, обмежувати рух громадян та транспорту.

Однак в Указі вказаний лише посилений режим роботи силових структур, зокрема прикордонники не обмежуватимуть в’їзд та виїзд українців і іноземців за кордон, однак обмеження можуть стосуватися окремих громадян Росії.

Як працюватимуть банки та соціальні установи?

У Нацбанку закликають українців не панікувати, оскільки банківська система працюватиме у звичному режимі. НБУ закликав представників банків поповнити банкомати необхідною кількістю грошей. У Мінсоцполітики також запевняють, що воєнний стан не вплине на виплату пенсій та зарплат.

Читайте також: Фото дня. Під консульство Росії у Львові принесли паперові кораблики

Обмеження для ЗМІ

За законом, на час воєнного стану військове командування може контролювати підприємства зв’язку, видавництва та телеорганізації. Їх можуть використовувати для передачі інформації та роз’яснювальної роботи.

Військові можуть заборонити роботу аматорським радіостанціям та спілкування через інтернет. Втім у Мінінформації просять лише користуватися офіційними джерелами інформації. Про обмеження також не йдеться й в у підписаному президентом Указі.

Вікторія Ейсмунт


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!