В Україні набуло чинності «пряме» відшкодування збитків при ДТП

9293 0
Із 1 грудня 2016 року постраждалі у ДТП можуть звертатися за відшкодуванням не в страхову компанію винуватця аварії, а до свого страховика.
фото: carrozzeria-almacar.it

фото: carrozzeria-almacar.it

Антимонопольний комітет України надав дозвіл на узгоджені дії у вигляді укладання Моторним (транспортним) страховим бюро України (МТСБУ) і страховиками-членами МТСБУ угоди про пряме врегулювання збитків, обмеживши його дію двома роками. Про це повідомляється на сайті відомства.

Відтак, водій повинен вибрати собі компанію, яка в разі чого і буде відшкодовувати йому збитки. Страхова компанія врегулює страховий випадок і здійснить відшкодування клієнтові.

Що стосується взаєморозрахунків між страховиками, то один раз в місяць буде формуватися реєстр зустрічних вимог між страховими компаніями, які вчинили відшкодування до страховиків винуватців. Компенсація витрат між страховиками відбуватиметься через розрахунково-клірингову систему в МТСБУ. Засоби страховиків зараховуються на спеціальні рахунки в УкрСиббанку, який був обраний в ролі уповноваженого банку.

Читайте також: В Україні у 2017-му можуть суттєво подешевшати авто

Пряме врегулювання в тестовому режимі буде діяти протягом двох років. Працювати в такому режимі погодилися 17 страхових компаній з 323, які діють в Україні.

Можливістю прямого відшкодування збитків зможуть скористатися тільки ті, хто дотримуватиметься таких умов:

— учасників ДТП має бути не менше і не більше двох;

— страховики обох учасників ДТП повинні входити в число 16 компаній, які беруть участь у проекті;

— ДТП повинно бути оформлене за правилами, тобто з участю поліції або за європротоколом;

— принцип прямого врегулювання буде стосуватися тільки відшкодування майна;

— сума збитку не повинна перевищувати 100 тисяч гривень.

Одною із ключових переваг системи прямого врегулювання експерти називають гарантію своєчасного отримання страхового відшкодування потерпілим. Для забезпечення виконання зобов'язань один перед одним, страховики сформують гарантійний фонд в розмірі 50% середньомісячного розміру страхових виплат.

Поки участь в системі прямого врегулювання підтвердили 17 українських страховиків:  ПрАТ «АХА-Страхування»; ПАТ «СК «Універсальна»; ПрАТ «СК «Арсенал Страхування»; ПрАТ «СК «УНІКА»; ПрАТ СК «ПЗУ Україна»; ПАТ «НАСК «ОРАНТА»; ПрАТ «АСК «ІНГО-Україна»; ПрАТ «СК «Провідна»; ПрАТ «УАСК АСКА»; АТ «ПРОСТО – страхування»; СК «ВУСО»; СК « КРЕДО»; СК «ТДВ Міжнародна СК»; ПрАТ «СК «АСКО - Донбас Північний»; ПАТ «Страхова компанія «Колоннейд Україна»; ПрАТ «Страхова компанія «БРОКБІЗНЕС»; ПрАТ «Страхове товариство «Іллічівське».

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!