В Україну повернули «Скіфське золото»

616 0
Скіфське золото зберігатимуть у Національному музеї України до деокупації Криму.
Фото: митниця

Фото: митниця

Київська митниця розпочала митне оформлення «Скіфського золота». Сьогодні, 27 листопада, цінності завезли на територію Києво-Печерської лаври, де у Скарбниці Національного музею України митники ідентифікують скарби. Про це повідомила Державна митна служба України.

Вага скарбів, які відомі як «Скіфське золото», становить 2694 кг. Їх завезли у вантажівці. Київська митниця показала, як їх завозять на територію Києво-Печерської лаври. Їх ідентифікують у скарбниці Національного музею України.

Як повідомив Національний музей історії України, скіфське золото зберігатимуть у музеї до деокупації Криму. Ідеться про 565 предметів – це, зокрема, античні скульптури, скіфські та сарматські прикраси, китайські лакові шкатулки, яким дві тисячі років.

Директор музею Федір Андрощук наголосив, що всі, хто стояв за політичним рішенням щодо повернення колекції в Україну під час війни, мають забезпечити їй «безпрецедентну охорону» та відповідну економічну підтримку закладу.

«Зі свого боку музей докладе максимум зусиль для їх збереження та для того, щоб громадяни і гості України змогли їх побачити. Разом з тим, оскільки колекція набула міжнародного політичного резонансу, її стан і подальша доля будуть відтепер під прискіпливою увагою світу», – сказав він.

Нагадаємо, у 2016 році окружний суд Амстердама ухвалив рішення щодо повернення Україні скіфського золота. Предметом суперечки була колекція з 565 експонатів, наданих Амстердамському археологічному музею Алларда Пірсона для виставки.

Виставка проходила у 2014 році та завершилася після окупації Криму рф. Згідно з українським законодавством, такі об'єкти є частиною музейного фонду України і Міністерству культури вирішувати, куди повернуться експонати. У зв’язку з цим у серпні 2017 року музеї окупованого Криму подали апеляційну скаргу на рішення щодо повернення цінностей. У липні 2019 року Апеляційний суд Амстердама відклав ухвалення остаточного рішення у цій справі, і ось нарешті воно було прийнято на користь України.

9 червня 2023 року Верховний суд Нідерландів підтвердив рішення Апеляційного суду Амстердама в жовтні 2021 року щодо скіфського золота, ухваливши повернути його Україні.

 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!