Київ

ВАКС засудив екссуддю Чауса до 10 років в’язниці

643 0
Чаус заявив, що подаватиме апеляцію
Микола Чаус. Фото:vru.gov.ua

Микола Чаус. Фото:vru.gov.ua

Колегія Вищого антикорупційного суду оголосила вирок колишньому судді Дніпровського районного суду Києва Миколі Чаусу. Він отримав 10 років в’язниці. Про це повідомляє Центр протидії корупції.

Також ВАКС вирішив конфіскувати майно й позбавив Чауса права обіймати певні посади протягом трьох років. Його затримали одразу в залі суду.

Вирок можна оскаржити протягом 30 днів. Як пише ЦПК, Чаус заявив, що подаватиме апеляцію.

Нагадаємо, у серпні 2016 року Миколу Чауса затримали за підозрою в отриманні хабаря у $150 тисяч. Його зловили, коли він закопував гроші у двох скляних банках у дворі власного будинку.

Заарештувати Чауса не змогли, бо Верховна Рада не дала на це дозвіл — він утік до Молдови. Колишнього суддю оголосили у національний, а потім — у міжнародний розшук.

У квітні 2021 року Чауса викрали у Кишиневі. Перед цим суд розблокував його екстрадицію до України. Низка ЗМІ опублікувала розслідування про те, що до викрадення можуть бути причетні люди, пов’язані з українськими спецслужбами.

30 липня Чаус знайшовся у Вінницькій області. СБУ привезла його до Києва, а в НАБУ намагалися їй завадити та вимагали передати екссуддю їм, заявляючи, що він перебуває під слідством бюро. У СБУ відповіли, що не викрадали Чауса, а діяли у межах закону та своїх повноважень.

Увечері 3 серпня в НАБУ заявили про затримання Чауса у лікарні Феофанія (до цього він був під захистом СБУ). Йому вручили клопотання про запобіжний захід. 4 серпня ВАКС відправив екссуддю під цілодобовий домашній арешт, зобов’язав здати закордонні паспорти та носити електронний браслет.

За словами адвоката Ростислава Кравця, у Чауса було два статуси — підозрюваного у справі про хабар, що розслідує НАБУ, та потерпілого у справі про його викрадення, яке розслідує СБУ.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 

ТЕГИ: київ, ВАКС, ЧАУС

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!