Київ

Верховна Рада провалила закон про створення Національного військового меморіалу

706 0
Головне питання суперечок — де буде розташований меморіал

Верховна Рада провалила законопроєкт про створення Національного військового меморіального кладовища. Про це повідомив народний депутат фракції «Голос» Ярослав Железняк.

Він уточнив, що законодавчу ініціативу № 9676 підтримали лише 194 народні депутати. У повторному першому читанні Рада знову провалила законопроєкт, його підтримали 217 парламентаріїв.

«Була дуже важка дискусія, так як раніше, 2 травня, парламент окремим законом № 9240 вже визначав місце для Національного військового меморіального кладовища у “Биківні”. Але законопроєкт досі не підписаний і навряд чи буде. І головне обговорення буде якраз про те, де ж буде місце розташування», – зазначив Железняк.

Проєктом закону передбачена передача у користування та зміна цільового призначення земельних ділянок державної, комунальної власності для розміщення Національного військового меморіального кладовища.

Водночас зазначається, що проєктування Національного військового меморіального кладовища здійснюватиметься без одержання містобудівних умов та обмежень забудови земельних ділянок.

Також передбачається можливість перепоховання на Національному військовому меморіальному кладовищі Героїв України, яких починаючи з 2014 року нагороджено орденом «Золота Зірка», та перепоховання видатних борців за незалежність України у ХХ столітті.

Зокрема, пропонувалося надати Кабміну повноваження самостійно визначати місце розташування Меморіального кладовища, а також скасувати необхідність публічного обговорення таких намірів з представниками територіальної громади та одержання містобудівних умов та обмежень.

Нагадаємо, що в Києві пропонували 4 локації для розміщення Національного військового меморіального кладовища. 

У квітні 2023 року Київська міська рада виділила земельну ділянку під створення Національного військового меморіального кладовища в Биківні в Деснянському районі Києва між Броварським проспектом і вулицею Бобринецькою.

Парламент у травні цього року ухвалив спеціальний закон. Його підписав голова Верховної Ради України, але не підписав Президент. Цей закон мав би врегулювати проблемні питання створення Національного військового меморіального кладовища у Биківні. 

Але, як заявили у Мінкульті, ділянка, визначена для будівництва Національного військового меморіального кладовища, потребує ретельних археологічних досліджень з пошуковими та ексгумаційними роботами, адже визначена територія є місцем розташування колишньої таємної спецділянки НКВС УРСР, де відбувалися поховання розстріляних у Києві в 1937-1941 роках жертв масових політичних репресій. За оцінками істориків, у Биківнянському лісі було закопано від 30 до 40 тисяч тіл жертв сталінських репресій.

Натомість у серпні Уряд ухвалив постанову, якою визначив нове місце розташування Національного Меморіалу – на території Гатненської сільської територіальної громади Фастівського району.

Міський голова Києва Віталій Кличко наполягає, що військовий меморіал має бути створений в Києві.

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!