Верховна Рада скасувала пільговий єдиний податок для ФОП

1365 0
Законопроєкт набере чинності з 1 серпня 2023 року.
ФОТО: GETTY IMAGES

ФОТО: GETTY IMAGES

Верховна Рада проголосувала за законопроєкт №8401, який скасовує 2% єдиного податку. «За» проголосувало 239 депутатів. Законопроєкт набере чинності з 1 серпня 2023 року. Про це повідомив перший заступник голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

Як пояснює нардеп, цей законопроект врегульовує перехід з 2% ЄП:

  • платник 2% ЄП матиме право подати заяву про відмову від застосування 2% ЄП та вказати, на яку систему оподаткування він бажає перейти. Без подання такої заяви, а також якщо в заяві платник не вкаже бажану систему, платник 2% ЄП автоматично переводитиметься на систему, на якій перебував до обрання 2% ЄП;

  • новостворені суб’єкти господарювання, які з дня державної реєстрації обрали 2% ЄП, автоматично вважатимуться платниками ЄП третьої групи зі ставкою 5%;

  • автоматичне відновлення прав і обов’язків платника ПДВ для тих суб’єктів, у кого реєстрація платником ПДВ була призупинена;

  • надати платникам, які в 2023 р. перейшли з 2% ЄП на загальну систему, право перейти повторно в 2023 р. на спрощену систему за своїм вибором шляхом подання заяви. При цьому, в разі подання заяви до 01.09.2023 р., такий платник вважатиметься платником ЄП з 01.08.2023 р.

Також він додає, що прийняття цих поправок є важливою умовою, передбаченою угодою з МВФ.

Читайте також: В Україні підприємцям хочуть дозволити працювати без реєстрації ФОП

Зазначимо, що за цим законопроєктом частково скасовується мораторій на проведення перевірок для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг. 

Окрім цього, законопроєктом також передбачено:

  • «технічний борг» (який виник із 1 квітня 2022 року по 31 липня 2023 року в електронному кабінеті) не враховувати під час визначення можливості платника продовжувати перебування на спрощеній системі;

  • зберегти право добровільної сплати ЄП і ЄСВ для прифронтових територій (у тому числі територій можливих бойових дій);

  • надати можливість ФОП-платникам ЄП без ПДВ вказувати в розрахункових документах назви товарів (послуг) за спрощеною формою. 

Нагадаємо, що Державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП можна здійснити через портал Дія.  Скористатися новою цифровою послугою можуть фізичні особи-підприємці, які мають РНОКПП (Реєстраційний номер облікової картки платника податків) або ж підприємці, які використовують паспортні дані замість картки платника податків.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!