Верховна Рада звільнила Якова Смолія з посади голови Нацбанку

1349 0
Наразі тимчасово обов'язки голови НБУ виконуватиме Катерина Рожкова.
Фото: Версії

Фото: Версії

Верховна Рада звільнила Якова Смолія з посади голови Нацбанку. За відповідне рішення проголосували 286 народних депутатів.

Читайте також: Бізнес відреагував на відставку глави Нацбанку

Під час свого виступу перед депутатами Яків Смолій нагадав, що прийняв таке рішення звільнитися сам через систематичний політичний тиск, який був на НБУ впродовж тривалого часу.

«Тиск з метою ухвалення рішень, які не є економічно обґрунтованими, які фокусуються на короткострокових простих «перемогах» і можуть дорого коштувати українській економіці та українцям у більш тривалій перспективі», – сказав ексглава НБУ.

Він додав, що тиск проявлявся у постійних протестах під будівлею Нацбанку, житлом керівництва. Крім того, Яків Смолій наголосив на тиску збоку окремих політиків.

«Протягом останнього року на нарадах за участю депутатів, уряду, президента неодноразово звучали заклики залити економіку грішми, відмінити базельські принципи регулювання банків, встановити курс щоб експортерам було краще. Інфляцію 11% і курс 30 грндол, бо це закладено у державний бюджет», – наголосив він .

Наразі тимчасово обов'язки голови НБУ виконуватиме Катерина Рожкова.

Читайте також: Що може бути з курсом валют через відставку голови Нацбанку. Прогноз експерта

Напередодні голова Нацбанку Яків Смолій повідомив, що написав на ім'я президента заяву про відставку. Обґрунтуванням цієї заяви Смолій назвав «системний політичний тиск», який заважав йому виконувати свої обов’язки. Цю заяву вже погодив президент Володимир Зеленський.

Одразу за звільненням Якова Смолія, у Мінфіні скасували угоду про розміщення облігацій на суму 1,75 млрд доларів.

Додамо, що Яків Смолій керує Нацбанком із 2018 року.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!