Київ

Садибу Терещенків у Києві повернули у власність громади

833 0
Спроби повернути маєток тривали 15 років.
ФОТО: ВІДКРИТІ ДЖЕРЕЛА

ФОТО: ВІДКРИТІ ДЖЕРЕЛА

У вівторок, 12 вересня, садибу Терещенків на бульварі Тараса Шевченка у Києві повернули у власність громади. Про це повідомила громадська діячка Олена Терещенко.

Спроби повернути маєток українських підприємців тривали 15 років. За цей час будівля XIX ст. руйнувалася. 

«Велика палата Верховного Суду сьогодні винесла історичне рішення – повернула садибу Терещенків київській громаді. Мабуть, ми вперше за довгі роки відчули що є справедливий суд і є надія на верховенство права у нашій державі», – повідомила Терещенко.

Вона зазначила, що суд виніс окрему ухвалу, яка зобов’язує Київську міську раду усунути всі порушення, зафіксовані під час розгляду судової справи, тобто почати негайні роботи для збереження пам’ятки та прозвітувати про це у Велику палату ВСУ.

Читайте також: У Києві зникає садиба Терещенків. Чи є шанс на порятунок 

«Сьогодні Велика палата повністю переглянула судову практику (а вона була зовсім не на користь збереження пам’яток, згадайте хоча б Замок Барона та інші об’єкти) та яскраво продемонструвала недобросовісним забудовникам і фейковим інвесторам, що закінчилися часи вседозволеності, а збереження культурних цінностей віднині є пріоритетом держави не лише на папері, але й на прикладі садиби Терещенків», – наголосила Олена.

Нагадаємо, сто років тому в садибі Терещенків творилася історія української державності. Спершу тут розмістилося Міністерство шляхів Центральної ради УНР, а згодом Директорія УНР на чолі з Володимиром Винниченком та Симоном Петлюрою. Тепер будівля потроху руйнується: на стінах з’явилися тріщини, всередині й на даху ростуть дерева, а саму будівлю обмальовано графіті.

Право на користування отримала ПрАТ «Центрелеватормлинбуд», яке належить Оксани Палиці – ексдружині нардепа Ігоря Палиці. Компанія обіцяла реставрувати садибу, натомість вона поступово руйнується. 

Останньою надією для містян та активістів є Верховний суд. Київська міська прокуратура судиться з «Центрелеватормлинбудом» ще з 2021 року, щоб визнати незаконним володіння садибою. За цей час відбулися декілька судів, було кілька рішень на користь приватної компанії, перенесення справи та заміна складу суддів.  9 лютого Верховний Суд передав справу на розгляд – Великої Палати Верховного Суду України. 

Tvoemisto.tv пояснювало, що це за будівля, як нею заволоділи та чому її важливо врятувати. Детальніше про садибу читайте за посиланням

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!